Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilthjordar återupptäckta i krigszon

Annons

Några av världens största vilthjordar har återupptäckts i södra Sudan.

Den första inventeringen på 25 år har avslöjat att den vilda faunan på ett mirakulöst sätt överlevt det nyligen avslutade inbördeskriget i regionen.

I början av 1980-talet räknade viltbiologerna med att uppemot två miljoner antiloper levde på de sudanesiska savannerna mellan Nilen och den etiopiska gränsen. Bara i Serengeti i Tanzania fanns en lika stor koncentration av vilda gräsätare.

Strax därefter, 1983, bröt inbördeskriget ut när de svarta, icke-muslimska invånarna i södern revolterade mot islamistregimen i norr. Kriget, som varade i över två decennier och kostade två miljoner människor livet, innebar att hela regionen isolerades från omvärlden.

Ingen visste hur det gick för de vilda djuren, men många fruktade det värsta. Under inbördeskrigen i Angola och Mocambique utplånades nästan allt vilt, och det antogs allmänt att hjordarna i Sudan gått samma öde till mötes.

Den nya inventeringen, utförd med flyg i januari i år, blev därför en glädjechock för inventerarna, biologerna Michael Fay och Paul Elkan vid Wildlife Conservation Society (WCS) i USA.

Fay och Elkan beräknar att det finns minst 800|000 kobantiloper, 250|000 mongallagaseller och 160|000 topiantiloper i regionen, plus tusentals rörbockar, bufflar och strutsar. De observerade också lejon, leoparder, giraffer och flodhästar. Totalt räknades 1,3 miljoner stora däggdjur in, och Fay är övertygad om att detta är en minimisiffra.

Ingen har ännu något bra svar på hur djuren lyckades överleva kriget, men södra Sudan har helt klart förutsättningar att bli ett första klassens ekoturistmål. Det gäller bara för djuren att överleva freden också. Med enorma mängder vapen i omlopp efter kriget kan detta bli svårt. WCS avser nu att försöka övertyga biståndsorganen i Sudan att avsätta pengar inte bara för återuppbyggnad utan även för naturskydd.

TT

Mer läsning

Annons