Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villatomter anläggs vid Sockenstugan?

Annons

-Vi har fått i uppdrag från politikerna att börja jobba med detta. Från flera håll har kommit önskemål om att det bör skapas fler villatomter i Grangärde. Bland annat har Grangärdebygdens Intresseförening och kyrkan framfört detta, säger planeringschefen Jan-Erik Eriksson.

Det är också kyrkan som äger de båda markområdena. Om kommunen kommer fram till att något av områdena är lämpligt för villabyggen är en av många följdfrågor vem som ska exploatera området och sälja tomterna.

-Ett alternativ är att kommunen gör det men man kan också tänka sig att kyrkan vill exploatera marken, påpekar Jan-Erik Eriksson.

Vilket av markområdena som är mest lämpligt ska nu utredas grundligt. Vad som talar för området nära Sockenstugan är att det har ett bra läge i kyrkbyn. Vad som talar emot är den fornlämning som finns här.

-Fornlämningen utgörs av en järnframställnings- och boplats. Det första vi ska göra är att höra med länsstyrelsen vad vi kan göra i det här området. Säger länsstyrelsen att vi måste gräva ut fornlämningen så kan det bli dyrt och svårt att bära kostnaden för bara sju tomter, konstaterar planeringschefen.

Söder om Sockenstugan ligger också den så kallade Söråkersladan som byggdes omkring år 1720. Ladan, som rustades så sent som 2004, byggdes över en grop i vilken det åren 1718-1719 pågick gjutning av kyrkklockor.

I det som förmodas vara platsen för den största klockgjutningen i Västerås stift gjöts klockor inte bara till den egna kyrkan utan även till kyrkorna i Hedemora, Floda, Lima, Malung och Äppelbo. Frågan är hur ladan med omgivningar skulle påverkas av ett antal villabyggen.

Det andra möjliga villaområdet nedanför Korsnäsberget har också sin historia. Området nyttjades under lång tid som fårhage av arrendatorn på Kaplansgården.

Under första hälften av 1900-talet byggde en smed en fiskestuga vid Bysjöns strand och stugan nyttjades av hans sjukliga hustru. Men i slutet av 50-talet kom bud från markägaren kyrkan om att smeden skyndsamt måste riva fiskestugan.

Orsaken var att kyrkan planerade att exploatera marken och det talades bland annat om byggande av fritidshus. Stugan revs men kyrkans planer rann ut i sanden.

50 år senare kan det alltså vara dags att damma av planerna.

-Väljer vi det området så kommer tomtägarna att få verkligt strandnära tomter, säger Jan-Erik Eriksson.

Kommunala villatomter mäter vanligen omkring 1000 kvadratmeter och kostar cirka 160000 kronor inklusive anslutningen till vatten och avlopp. Sådana byggklara tomter finns på Lillheden mellan Grangärde och Nyhammar men det är ingen efterfrågan på dessa tomter, enligt Eriksson.

-På Laggarudden (utanför Ludvika) har vi sålt tomter som är nästan dubbelt så stora. Vi måste kunna erbjuda det folk efterfrågar och vill folk ha stora tomter ska vi kunna erbjuda det likaväl som vi måste ha tillgång till mindre tomter som passar dem som vill hinna med något mer än att klippa gräsmattan, resonerar kommunens planeringschef.

När kommunen och markägaren bestämt sig för ett av områdena ska en detaljplan göras. Processen från de första ritstrecken till beslutad plan i kommunfullmäktige sträcker sig över cirka 1,5 år.

Därför, menar Jan-Erik Eriksson, är det realistiskt att praktiska arbeten på något av områdena kan komma i gång 2008 eller möjligen i slutet av 2007.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons