Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villapriserna ökar mest i Vansbro

Annons

Bostadsförsäljningen i landet har återigen börjat ta fart efter den traditionella jul-lugnet. Så också i Dalarna där totalt 77 villaförsäljningar genomförts hittills i år.

Den senaste statistiken visar att priserna fortsätter att stiga i hela landet. Dalarna är på den punkten inget undantag. Under januari har det genomsnittliga kvadratmeterpriset vid en villaförsäljning stigit med drygt åtta procent, från 7351 till 7951 kronor per kvadratmeter under perioden november 2006 till januari 2007.

En ökning som dessutom är nära nog identisk med ökningen i genomsnittlig köpeskilling som under januari ökat från 856000 till 924000 kronor. Dessa siffror kan jämföras med riksgenomsnittet där förändringarna är en respektive två procent.

Den största procentuella prisökningen på villor har i Dalarna skett i Vansbro samt Gagnef och Hedemora. I Borlänge och Falun har villapriserna stigit med 16 respektive 13 procent.

Sämst utveckling har Ludvika och Mora kommuner haft där villorna blev en procent billigare under januari.

När det gäller bostadsrätter har inga stora statistiska förändringar skett i länet beroende på att få försäljningar genomförts. Utläsas kan dock att bostadsrättspriset har ökat med åtta procent för hela länet. Toppar gör Falun där priset stigit med 26 procent och sämst utveckling har Borlänge (-3 procent) haft. En bostadsrätt i Dalarna kostar idag i snitt 4441 kronor per kvadratmeter.

Fritidshusförsäljningen går bäst i de sjönära kommunerna där priserna stiger stadigt. Störst är ökningarna i Rättvik, Ludvika och Smedjebacken (samtliga 24 procent) samt Falun (23 procent). I genomsnitt har ett fritidshus i Dalarna ökat med 12 procent i pris sedan november i fjol.

Landets mäklare spår att den positiva prisutvecklingen håller i sig även under det närmaste kvartalet.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons