Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Villagatan 7" får rivas

Annons

Det är denna skriftliga bekräftelse som kommunen väntat på en längre tid. Redan den 1 mars meddelade Vägverket i samtal med NLT att man inte hade något att invända mot rivningsplanerna.

-Men för vår del är det ingen panik med att riva det, betonade vägingenjör Bo Bävertoft, Falun.

Kommunen köpte fastigheten i hörnet Villagatan-Gamla Ban- gatan den 15 november 2002 för 625 000 kronor. Sedan dess har huset stått tomt.

Syftet med köpet var att förbereda för den planerade ombyggnaden av Gamla Bangatan, ett projekt som var tänkt att samordnas med byggandet av nya riksvägen. Men i februari 2004 satte regeringen stopp för riksvägsbygget och sedan dess har också Gamla Bangatan-projektet legat nere och inte ens företrädare för Vägverket säger sig ha en aning om när vägen kan bli ombyggd.

Trots detta är kommunen angelägen om att så snabbt som möjligt genomföra rivningen. Tidigare funderingar om att hyra ut huset på rivningskontrakt verkar ha skrinlagts. Bland annat av ekonomiska skäl, det har nämligen gjorts beräkningar som visar att om huset ska hyras ut måste elsystemet saneras och det antas kosta omkring 50 000 kronor.

Husrivningen motiveras med att Gamla Bangatan avses breddas på den här platsen. I samband med ombyggnaden kommer det att byggas en vänsterfil för trafik som kommer från stan och ska svänga in mot Hemköp.

-Det är den nödvändigaste åtgärden på hela Gamla Bangatan, tycker Jan-Erik Eriksson, planeringschef vid kommunen.

Han har de senaste månaderna haft flera kontakter med Vägverket i förhoppning om att få klartecken för rivningen. Nu är alltså det skriftliga beskedet på gång men varför behövs Vägverkets tillstånd?

-Den dag de bygger om vägen får vi tillbaka de pengar vi lagt ut. Vi måste ha ett skriftligt besked om att huset får rivas, dessa frågor ska hanteras på ett visst sätt, förklarar Eriksson.

Nämnas kan att kommunens tekniska kontor gjort en preliminär årsplanering där rivningsjobben vid Villagatan är inritade under den tidigare delen av hösten. Tidigare har fastighetschefen Stefan Andersson uppgett att rivningen kommer att kosta omkring 200 000 kronor.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons