Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägare i Dalarna kan rädda miljö och plånbok

Annons

I vår region värms 55000 villor med direktverkande el, alternativt direktverkande el samt tillskott av någon annan energikälla, exempelvis olja eller ved. I genomsnitt förbrukar dessa villor 20000 kWh. Om varje enskild villaägare här skulle

byta till mer ett miljövänligt uppvärmningssystem som värmepump, så skulle det spara hela 0,7 TWh om året. Det innebär en besparing på drygt 36000 villors förbrukning av el för uppvärmning! Detta bara här i vår del av vårt avlånga land.

Denna kamp mot energislöseri och växthuseffekt har vi tillverkare av värmepumpar fört i mer än 30 år. Vårt vapen mot den globala uppvärmningen är värmepumpen, som minskar hushållens energiförbrukning med två tredjedelar.

Värmepumpar tillvaratar den naturliga solvärme som finns lagrad i berg, mark och sjö. Vägen till bättre miljö kan dessutom stimuleras av våra politiker. Det borde vara självklart att fortsätta stödja uttåget ur beroendet av miljöförstörande energikällor genom att fortsätta med det konverteringsstöd som den förra regeringen införde.

Men vårt råd är att lägga konverteringsstödet i huvudsak på dem som byter från direktverkande el till mer miljövänliga energikällor. Att konvertera från direktverkande el är dyrare än att konvertera från olja och därför behövs den extra motivationen.

Att konvertera från olja är redan mycket lönsamt. Om besked om stödets vara eller icke vara dröjer så riskerar vi att tappa tid i onödan. Tid som vi inte har.

Trenden är tydlig: De svenska villaägarna använder allt mindre energi för att värma upp sina hus och det är framför allt värmepumparnas förtjänst. Mellan 2002 och 2005 minskade energiåtgången per kvadratmeter med nära tio procent. Jag är övertygad om att siffrorna, tack vare konverteringsstödet, kommer att vara minst lika bra för 2006. Men vi kan inte slå oss till ro med det.

Om inte klockstapeln i Mora och andra symboler i vårt vackra land ska hamna under vatten i framtiden måste vi fortsätta kasta ut oljepannor, elpannor och elradiatorer. Vår nya regering kan börja med att ge villaägarna snabba besked.

MATS PERS MATS PERS ÄR REGIONCHEF PÅ THERMIA.

Mer läsning

Annons