Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa gatuvåldet

Annons

Bert Åke Norlin från Dalarnas skolidrottsförbund inledde. Han tog som exempel rubriker ur dagens tidning, om hur ungdomar drogar sig med cancermedicin.

-Att blanda medicin och alkohol innebär en total kullerbytta i hjärnan, förklarade han.

Flera gäster fanns med under dagen och en av dem, Anna Ställ från ungdomsgruppen inom polisen Borlänge, pratade om vad brott är och de konsekvenser som brott innebär både för den som utför brottet och de drabbade.

Vad är till exempel misshandel? Ja, det räcker med att någon blir osams med någon annan och slår denna på näsan så det blir näsblod och det räcker även med ett slag med öppen hand på kinden. Det räcker också med knuffar och annat som ingår när någon mobbas för att det ska betraktas som misshandel, förklarade Ställ.

Hon hade med sig stora lagboken och sade att det går inte att komma och säga "det visste jag inte". Det gäller att ta reda på vad som gäller.

- Att växa betyder större frihet, men kom ihåg, det betyder även skyldigheter, framhöll hon.

En annan av dagens gäster var Lallas Sandström, taekwondo-utövare från Borlänge, som berättade om sin sport.

Det finns föreställningar om att de som utövar kampsport sedan använder det ute på stan. Men det stämmer inte, de som tränar kampsporterna sköter det i sina lokaler.

Han visade utrustning som används och alla de skydd som utövare av taekwondo har. Det är skillnad mot att slå eller sparka mot oskyddade.

Det finns svaga ställen på kroppen, det kan räcka med att någon vill skoja och tar ett grepp om halsen, en svag punkt, för att de ska gå riktigt illa, berättade Sandström.

En annan viktig sak som han tog fram var det som han benämnde "Kalle-Anka våld", det våld som finns i filmer.

Det är ett våld som inte har några likheter med kampsport.

De slag som utdelas på film och där den som fått slaget reser sig har ingen likhet med verkligheten.

Det går inte att resa sig igen efter att ha fått ett hårt slag med en stol i huvudet, förklarade han.

Senare under dagen berättade Tommy Hvenström om drogers negativa inverkan och Jan-Erik Berggren från Kris berättade om hur det är att vara på fel sida om lagen.

Dessutom fick Skedvieleverna träffa fyra elever från gymnasiet i Borlänge som är ambassadörer mot droger.

Dagen avslutades med att skolornas idrottslärare och representanter för skolidrottsföreningarna diskuterade om skolidrott.

Det är viktigt att få igång bra skolidrott, att hitta på aktiviteter som är bra för barnen att idka efter skolan, förklarar Bert Åke Norlin.

Sedan 2003 har skolor i bland annat Borlänge, Falun och Hedemora fått ta del av dagen mot våld och för sundare livsstil.

- Nu ligger vi i startgroparna för ett antidopningsprojekt som vänder sig till högstadieskolor, berättar Bert Åke Norlin.

En liknande dag hölls i Enbacka skola den 25 januari och om fjorton dagar är det Kungsgårdsskolan i Säter som står på tur.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons