Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa affären

Annons

Hyresgästföreningen överklagar försäljningen till boverket, för att om möjligt stoppa det kommunala bolaget Tunabyggen från att sälja.

Landsort Care AB heter bolaget som ska köpa de lägenheter Tunabyggen säljer. Med i bilden kring bolaget finns bland andra tidigare riksbankschefen Lars Wohlin och Carl Hirsch.

- Vi har många frågetecken när det gäller de nya ägarna och deras avsikter med köpet. Hur seriösa de är kan man avgöra först i efterhand, menar Tord Wallin.

Hyresgästföreningen har dock inte sagt nej till förvärvstillstånd, i den frågan är föreningen remissinstans.

- För att vägra förvärvstillstånd ska man till exempel ha bevis för att ägaren inte är i stånd att förvalta fastigheten eller att det skett någon tidigare brottslighet i sammanhanget.

Däremot är föreningen som tidigare motståndare till utförsäljningen. Det beslutet har tidigare överklagats till länsstyrelsen, som dock inte hade några invändningar. Hyresgästerna överklagar därför vidare till boverket.

Tord Wallin befarar att utförsäljningen ska leda till högre hyror i Borlänge. Detta för att det inte kommer att finnas tillräckligt med lägenheter kvar som kan jämföras med privatägda lägenheter när man förhandlar.

Tunabyggens ordförande Åsa Frithiofson säger att männen bakom Landsort Care är seriösa personer, en blandning av finansmän och fastighetsförvaltare. Förutom ledningsgruppen ska fler investera i bolaget:

- Det är stiftelser, pensionsfonder och andra, säger Frithiofson.

- Det här är mycket seriöst, vi har kontrollerat det på olika sätt och hyresgästföreningen har inte framfört att de har några invändningar mot de här personerna.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons