Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill spara på tjänsteresor - och miljön

Annons

Miljöpartiet anser att det finns möjligheter att spara stora pengar på tjänsteresorna i kommunen. Och samtidigt skona miljön, förbättra trafiksäkerhet och arbetsmiljö.

- Vägverket har tagit fram en tjänsteresehandbok, Handbok för bättre kommunala tjänsteresor, som beskriver hur körplanering enligt en ny metod baserad på logistik kan nå dessa mål genom minskat antal körda mil, anför Nils Gossas, Brita Berg och Barbro Gossas.

De pekar på uppskattningar som visar att fordonen i en medelstor kommun rullar 20000 mil mer än nödvändigt varje år.

- Handboken är särskilt inriktad på resor inom hemtjänsten som har särskilt stor potential till förbättringar. Metoden är dock lika användbar inom till exempel skolskjutsar, avfallshantering och parkförvaltning.

Miljöpartiet vill att kommunen ska undersöka och tillämpa de metoder som beskrivs i handboken. Förslaget lämnas i en motion till kommunfullmäktige. Bland annat med hänvisning till ett pilotprojekt som Vägverket och Orust kommun genomfört.

Detta visar bland annat att körsträckan för ett hemtjänstdistrikt halverades under en mätvecka.

-Det motsvarar en besparing på 5 400 mil per år. I pengar räknat uppgick besparingen till 130 000 kronor. Koldioxidutsläppen minskade med tio ton.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons