Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skriva bok om ett hett ämne

Annons

Det är inget litet arbete som L-G Rinaldo tagit sig an. I ett drygt år har han grävt i kommunens arkiv, pratat med folk och fotograferat gamla brandsprutor både här och där. Bitarna blir fler och fler och historien växer fram allt tydligare.

När allt är klart ska brand- väsendets historia i Leksand och Siljansnäs mellan år 1880 och 1970 vara kartlagt.

- Det börjar bli mycket material nu, och jag måste kanske sålla men vill gärna ha med allt, säger han med ett leende.

L-G Rinaldo är född och uppvuxen i Leksand. Pappa Gösta var brandman och L-G och brodern Mats gick samma väg under ungdomsåren innan de flyttade från Leksand.

- Jag var med och släckte storbranden i Norsbro 1952 och året efter hjälpte vi Rättvik när hotell Persborg brann, minns L-G.

Materialet han nu jobbar med innehåller allt från fakta om bränder till hur lagstiftningen ändrades efter det att halva Noret brann ner den 28 juni 1902.

- Leksandsborna skrev till kungen för att få en lokal ordningsstadga som även innefattade brandväsendet. Oscar II sade ja och 1907 bildades Leksands första brandkår, berättar han.

I höst ska allt material vara genomgånget och manus med bilder och allt vara klart.

- Sedan får vi se om det blir en bok eller en pärm i min bokhylla. Jag har pratat med kommunalrådet Bo Pettersson, kulturchefen Anna Svensson och räddningschefen Krister Ejeros som är intresserade.

- Nu gäller det bara att hitta pengar.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons