Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se vaktbolag patrullera på stan

Annons

- Jag sökte mig hit igen för att jag älskar bygden och människorna som bor här. Men det är sorgligt hur vår mysiga småstad håller på att bli farlig.

Hon har skrivit tre brev i ämnet, till kommunalrådet Gun Drugge, till kommunfullmäktige och till länspolismästaren. Brevet till kommunfullmäktige formulerades som ett medborgarförslag, där Gertrud Gidlund förordade att kommunen på kort sikt hyr in väktare, och på lång sikt ser till att polisstationen får fast personal. Förslaget har ännu inte behandlats av kommunfullmäktige, som nästa gång sammanträder den 31 maj.

- Det är bråttom att göra något innan sommaren. Vi måste komma bort från den pågående destruktionen, sommarens Daldans kan bli en mardröm utan regelbunden vakthållning.

Efter hennes medborgarförslag har hon fått en ström av reaktioner, människor som instämmer och säger att det är på tiden att något händer.

- Fönster på skolor har slagits sönder, det var inbrott på Rådhuset och en bank rånades, för att ta några exempel från det senaste halvåret. Vi kan inte finna oss i detta, det måste stoppas.

Den akuta situationen skulle enligt Gertrud Gidlund lösas genom att ett vaktbolag, gärna med god lokalkännedom, patrullerar staden nattetid. Hon anser att kostnaden är ringa jämfört med utgifterna för skadegörelse och annan brottslighet. I ett längre perspektiv vill hon se fast bemanning på polisstationen, även för ordnings- och brottsförebyggande ärenden.

- Medborgarna i kommunen måste känna sig trygga i den meningen att vi har en fungerande polisbevakning. Kommunen måste genom länspolismästaren kräva av regeringen att vi får hit poliser.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons