Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sänka sitt kommunalrådsarvode

Annons

Som tidningen tidigare berättat har Anders Ahlgren begärt att hans kommunalrådsarvode ska reduceras under den tid han också uppbär arvode som ordförande i Region Dalarna.

Genom att sänka sitt kommunalrådsarvode till 80 procent av heltid vill Ahlgren se till att det finns budgetutrymme för att arvodera någon som ersätter honom i en del kommunalpolitiska sammanhang.

- Jag kan aldrig delegera ansvaret, men däremot en del konkreta arbetsuppgifter som min tid inte räcker till för, har han förklarat.

Inför det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige hade kommunstyrelsen föreslagit att ett reglemente skulle ändras för att möjliggöra arvodesreduceringen samt att Ahlgrens arvode skulle reduceras till 80 procent under hans tid som ordförande i Region Dalarna.

- Vi socialdemokrater har begärt att få ta ställning till ett heltäckande reglemente. Vi har hört att det kommer upp under nästa sammanträde och har inget emot att den nuvarande ordalydelsen i reglementet gäller tills vi kan enas om en ny, sade Bo Billborn (s) och yrkade på återremiss.

Jaak Kerstell berättade att han under sin tid som oppositionslandstingsråd begärde och fick sitt kommunalrådsarvode reducerat och menade att reglementet skulle ha ändras för "många år sedan".

- Samtidigt är det så att Anders Ahlgren får ett arvode för att ta ett helhetsansvar som han fortsätter att ta. Men när han nu vill sänka sitt arvode så kan vi antingen tacka ja till det eller dra ut på beslutet som s vill, vilket innebär att Ahlgren tills vidare från kommunen och Region Dalarna får sammanlagt 140 procent av heltidsarvodet, sade Jaak Kerstell.

Eftersom det räcker med en tredjedel av rösterna för att besluta om återremiss kunde s och mp genom votering och med 13 röster mot 22 återremittera frågan om en ändring av reglementet. Det ledde i sin tur till att även frågan om arvodesreducering återremitterades.

Anders Ahlgren deltog på grund av jäv inte i beslutet.

Mer läsning

Annons