Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öppna privat förskola

Annons

Om Eva Högberg får positivt gensvar på sin ansökan så får Falun sin första förskola som drivs helt i privat regi.

Eva Högberg vill inte starta privat förskola för att kunna lyfta fram någon särskild profil.

- Nej jag vill inte nischa med någon pedagogisk modell typ drama. Men naturligtvis har jag en grundtanke med verksamheten där läroplanen ligger i botten.

- Det är det sociala samspelet, språket och leken som ska genomsyra allt vi ska göra vare sig det är temaarbete eller det vardagliga.

Eva Högberg arbetar i dag som förskollärare i Främby och nu vill hon utveckla sina erfarenheter ytterligare. En längre tid har hon velat göra något eget. Språklig utveckling och lärande genom lek ligger henne nära.

- Jag vill ha en personalgrupp med varierad komptens som valt varandra. Någon med specialutbildning, kanske extra utbildad i språkutveckling, unga och gamla. Hemskt gärna också män.

Hon talar mycket om mångfald ur olika perspektiv och förskolan kommer att vara öppen för alla oavsett religion eller nationalitet.

- Det optimala vore ju om vi kunde tilltala alla. Det är dags att erbjuda Faluns föräldar ett privat alternativ. Jag brinner för barns utveckling och deras väl och ve. Vi ska jobba öppet ärligt och rakt.

Debatten om att friskolor urholkar kommunens ekonomi och att det därför kan vara svårt att starta alternativ skrämmer henne inte.

- Nej jag tror på mångfald och tycker det är bra med insyn.

Störta problemet är att hitta en lämplig lokal. På Eva Högbergs önskelista finns före detta Manhem där Montessoriskolan höll till.

- Men det är fler som är intresserade av den. Jag går ju in med en hel del egna pengar i det här. Det måste finnas staket, kök och sådant där.

För att få ekonomin att gå ihop måste hon öppna två avdelningar till att börja med. Det betyder plats för cirka 35 barn.

- Nu ligger ansökan inne så vi får se hur det går. Men jag tror verkligen på det här, säger Eva Högberg.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons