Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öppna fler platser

Annons

Vid senaste sammanträdet i gemensamma nämnden beslöts att begära hos kommunstyrelsen om utökat anslag i årets budget.

Hur det blir med platser avgörs slutgiltigt av kommunfullmäktige.

Gemensamma nämnden uppdrog i december förra året till förvaltning att komma med förslag på åtgärder för att komma tillrätta med platsbristen inom särskilt boende. En utredning har genomförts och åtta alternativ till lösning har redovisats. Nämnden enades om att förorda ett alternativ som ger mellan fem och åtta ytterligare platser.

Tomma rum finns redan i Fågelsången i Säter. Lokalkostnaden finns där redan, men det behövs tillskott på pengar för utökning av personalstyrkan, förklarar gemensamma nämndens ordförande Karl-Erik Finnäs (c).

Hur mycket pengar kan det röra sig om?

- 2,4 miljoner kronor, svarar han.

Ett problem som kommunen har i dag är att det på kommunens korttidsboende Smedjan finns personer som kan flyttas till särskilt boende, men platser saknas. Blir det ett tillskott av platser i särskilt boende får man även loss plaster i korttidsboendet.

Så här långt är det full politisk enighet.

Sedan finns andra delar i lokalplaneringen där det inte är politisk enighet. Socialdemokraterna och moderaterna vill att korttidsboendet Smedjan flyttas till Enbackagården i Gustafs.

Men c, fp och kd skulle gärna se att det tittats på fler alternativ. Och där ingår då även att behålla Smedjan på Skönvik.

Lokalfrågorna ligger på kommunstyrelsen och det är inget gemensamma nämnden beslutar om.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons