Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni leva på stor fot rösta inte på centern

Annons

Svar till Critisk, 18 februari:

Signaturen "Critisk" anser att centerpartiet antagit en rödskimrande ton i samarbetet med socialdemokraterna och kristdemokraterna under innevarande mandatperiod.

Säters kommun har haft blockpolitik från 1972 till 2002 och nuvarande blocköverskridande majoritet är ett uppenbart brott mot den tradition som gällt i kommunen. I kommande val får medborgarna ta ställning till vad man tycker om detta.

Kommunen hade gått med ett underskott ett antal år och med nuvarande majoritet har vi kunnat sanera kommunens ekonomi, med dels skattehöjningar och dels besparingar.

Övriga partier i kommunfullmäktige har, av vad jag har uppfattat, i stort ställt upp bakom detta saneringsprogram. De kritiska röster som hörts är från företagarhåll där uttryck som "bromsa i motbacke", för lite marknadsföring med flera har hörts.

Jag vill påstå att det är en väsentlig skillnad mellan att sköta en kommunal ekonomi och att driva ett företag. I ett företag genererar en investering vinst. I en kommun skapar en investering en utgift.

Vi har en anslagsekonomi, och riksdagen har via lagstiftning ålagt kommunerna att utföra välfärdstjänster som ska finansieras med kommunala skatteuttag.

Över 80 procent av kommunens utgifter är lagreglerade. Resterande 15 till 20 procent ska räcka till för kultur, fritid, näringslivsarbete, gator och park, räddningstjänst med mera.

Det medför en prioritering mellan ett antal angelägna åtaganden, och sitter man i en kommunledning måste perspektivet vara kommunövergripande.

Antalet barn i Stora Skedvi skolområde räcker bara till för en skola. Andra lösningar medför att resurser måste flyttas till Stora Skedvi från exempelvis Säters skolområde, vilket inte är rättvist mot barnen i det skolområdet.

Om uttrycket "gråsosse" kan appliceras på mig må andra bedöma, men själv lutar jag mot det mer gammeldags "bondeförbundare". Detta då jag är uppväxt och präglad i ett jord- och skogsbrukshem i Södra Lappland.

Där fick jag lära mig att utgifterna inte skulle vara större än inkomsterna. Vill signaturen "Critisk" leva på stor fot och förbruka mer än vad vi har får signaturen rösta på det parti som förespråkar detta.

SVEN-GUNNAR HÅKANSSON (C)

Mer läsning

Annons