Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill minska Bushs krigsbefogenheter

Annons

Demokratiska politiker uppges arbeta hårt med att formulera ett utkast till ny lag med syfte att avsevärt minska det breda handlingsutrymme som republikanen Bush fick när Saddam Hussein fortfarande satt vid makten.

I en version som diskuteras begränsas de amerikanska soldaternas uppdrag till att bekämpa terrornätverket al-Qaida, att träna irakisk militär och polis samt att värna Iraks gränser, uppger tjänstemän. I övrigt ska tillbakadragandet av de amerikanska styrkorna fortsätta.

Demokraternas gruppledare i senaten, Harry Reid, tänker presentera förslaget för sina partikamrater nästa vecka. Planen är att göra texten till ett tillägg till den antiterrorlag som ska debatteras av kongressen om några veckor.

Att få igenom en sådan lag torde dock inte vara någon lätt uppgift - trots att demokraterna efter höstens mellanårsval har majoritet i både senaten och representanthuset. Nyligen försökte demokraterna få en icke bindande resolution godkänd, där presidentens planerade truppförstärkning till Irak kritiserades. Det lyckades i representanthuset, men i senaten blockerade republikanerna omröstningen. Genom oavbrutna tal, så kallat filibustrande, gjorde republikanerna det omöjligt att komma till skott med en omröstning.

John Kerry, demokratisk senator och tidigare presidentkandidat som arbetar med det nya utkastet, är dock full av kamplust.

Demokraterna i båda kamrarna är ivriga att få igenom en lag som tydligt begränsar USA:s inblandning i Irak. Ytterligare en variant som diskuteras är att begränsa krigsbudgeten.

Senatorn Hillary Clinton, som hoppas bli demokraternas presidentkandidat i nästa val, sade i veckan att USA bör börja ta hem sina trupper från Irak senast om 90 dagar.

TT

Mer läsning

Annons