Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte dyka i slambrunn

Annons

Det handlar således om två enskilda avloppslösningar på två fastigheter, som har en och samma ägare. Efter klagomål från slamtömningsentreprenören och ägare till grannfastigheter hamnade ärendet på nämndens bord.

Miljö- och byggpolitikernas förbud beror i sak inte på att de båda trekammarbrunnarna med tillhörande infiltration fungerar dåligt.
Istället handlar det om det beslut som miljö- och hälsovårdsnämnden tog redan 1984 som svar på dåvarande byggnadsnämndens ”ja” till att höja standarden från fritidshus till permanentboende.
Nämligen att det inte var tillåtet att installera vattentoaletter.
– Formellt sett handlar förbudet om att det inte finns något tillstånd för avlopp med vattentoalett, medger Sven Andersson.
Vad gäller fortsättningen utgår nämnden ifrån att förbudet efterlevs. Klart står i alla fall att renhållningen i form av slamtömning inte stoppas till fastigheterna.

Sven Andersson drar för sin del en parallell till trafiklagarna i landet. Lagar som exempelvis begränsar hastigheterna. Men som ändå överskrids - dagligen.
I väntan på att den pågående avloppsinventeringen i kommunen når fram till området finns det dock en antydan om att wc-förbudet ska följas upp.
– Det finns ju också misstankar om fler otillåtna enskilda avlopp i området, som exempelvis slutna tankar, påpekar Annika Jacobson och påannonserar kommande myndighetsbesök.
Någon drastisk åtgärd är dock inte aktuell i dagsläget. Hos myndigheten utgår man i från att förbudet ska följas. Och någon ”djupare” koll i slambrunnarna verkar inte finnas på dagordningen.
Om det visar sig att fastighetsägaren inte respekterar förbudet heter det, att även om wc-stolarna inte lär beslagtas kan en plombering bli den slutliga lösningen.
Harri Kriikkula
0240-755 66
harri.kriikkula@daltid.se

Mer läsning

Annons