Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha ny polisskola

Annons

Att förlägga den planerade polishögskolan i Garpenberg vore ett bra tillfälle för staten att tjäna på den stora investering som gjordes på skogshögskolan, anser Drugge.

1976 invigde kung Carl den XVI Gustaf skogshögskolan i Garpenberg.

Drygt 200 anställda var verksamma i moderna lokaler för forskning och utbildning inom skogsnäringen. Omkring 200 miljoner kronor lades in i verksamheten.

1995 fattade Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, beslut om att flytta sin verksamhet till Ulltuna och Umeå. En grupp entusiaster bildade bolaget Garpenbergs Intressenter AB, Giab. Med ett startbidrag på åtta miljoner kronor tog Giab över ansvaret för lokalerna 1996.

Dock har det varit svårt att fylla lokalerna. Drugge och Stagenmark (s) konstaterar i sitt brev att staten inte heller kunnat bidra med ersättningsverksamhet.

Nu när staten planerar att starta en ny polishögskola vill Drugge och Stagenmark lyfta fram fördelarna med föredetta skogshögskolan. Region Mitt Dalarna har redan visat intresse.

- Det vore tjänstefel av oss att inte visa vad vi har att erbjuda nu när Mitt Dalarna engagerat sig, säger Jan Stagenmark.

Lokalerna i Garpenberg är speciellt byggda för undervisning på högskolenivå. Där finns undervisningssalar med utrymme för tolv upp till 72 personer. Utöver det ett antal grupparbetsrum, bibliotek, 60 elevrum med egen dusch och wc, gemensamma kök, tvättstugor med mera.

- I närheten finns också en väl utbyggd jaktskyttebana som kan anpassas till polisens krav och inom 15 minuters bilväg finns Hamrebanan för fordonsutbildning och körövningar, säger Gun Drugge.

Alf Arvidsson, vd för Giab, menar personligen att hela södra Dalarna skulle gynnas om polishögskolan lades i Garpenberg.

- Därför har vi kontakt med andra kommuner i frågan också, säger han.

Före detta skogshögskolan i Garpenberg är dock inte ett okänt alternativ för beslutsfattarna. För ett par år sedan när en ny polishögskola var på tapeten marknadsförde Hedemora kommun lokalerna i Garpenberg.

Den gången lades dock planerna på en ny polishögskola på is.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons