Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha högre nativitet

Annons

Han slog fast att en högre nativitet vore önskvärd, men påpekade att på den punkten har både han och oppositionsledaren Bo Billborn (s) redan gjort sin insats.

I en interpellation frågade Bo Billborn hur kommunens ekonomi påverkas av att befolkningen, enligt årsstatistiken, minskat och vad Anders Ahlgren tänker göra för att få kommunens invånarantal att öka.

Kommunalrådet svarade att befolkningsutvecklingen, sedd vid den årliga skattskrivningsdagen, har varit och är positiv.

- I budget för det här året har vi utgått från 10 150 invånare, vilket sannolikt innebär att vi får ett litet tapp på intäktssidan. Men det är bara en parameter, som kan uppvägas av exempelvis en högre medelinkomst i den slutliga taxeringen. Det finns heller ingen garanti för att all inflyttning medför en nettoförstärkning av kommunens ekonomi, påpekade Anders Ahlgren.

Han konstaterade att kommunen har bostadsbrist och att Gagnefsbostäder gör vad bolaget kan för att ge de sökande bostad.

- Låga villapriser och överkomliga hyror lockar många att bosätta sig i kommunen, men det som är allvarligt för Gagnef och hela Dalarna är att det föds för få barn. Men på den punkten tror jag att både jag och Bo Billborn redan har gjort vår insats, menade kommunalrådet och berättade att Gagnef har en befolkning med relativt låg medelålder och att Gagnef, Borlänge och Falun varit ensamma i Dalarna om att under flera år uppvisa födelseöverskott.

Bo Billborn slog fast att det är ett problem att så många ungdomar flyttar från Gagnef, till jobb och skolor, och hävdade att kommunen måste skaffa sig en strategi för att få ungdomarna att bo kvar.

Mer läsning

Annons