Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha bättre kontroll på de gamlas hälsa

Annons

Han gav bakgrunden till förslaget, hur han hört om äldre som inte ätit tillräckligt. Ett exempel var när en person upptäckte att det var så mycket kråkor och skator på gården där en äldre bor. Det visade sig att här kastades överbliven mat ut från de matlådor som kommunen levererar.

-Är inte maten bra? Eller är det inte så trevligt att sitta ensam och äta, frågade Ericson.

Han betonade att han inte misstror personal inom kommunens omsorg. Dessutom att det naturligtvis ska vara frivilligt att låta väga sig och få blodprov taget.

Om de äldre tycker att det är bra att bo hemma i eget boende eller ej, svaret beror på ur frågan ställs, menade han.

Omtanken om de äldre är bra, sade Karl-Erik Finnäs (c), ordförande i gemensamma nämnden för vård och omsorg.

Han framhöll att personalen både i särskilt boende och inom hemtjänsten ser till att de äldre äter. Men de äldre som bor i eget boende måste ju själva få bestämma vad de äter och hur mycket.

Kommunfullmäktige beslöt att anse motionen besvarad genom det yttrande som kommit från gemensamma nämnden där det redogörs för vilka rutiner som gäller för personer i kommunens boende och hemtjänst är det gäller mat och hälsokontroll.

Vidare framförs att förslaget att övertala pensionärer att bli vägda, genomgå hälsokontroller och äta upp sin mat är självklart ett önskvärt scenario, men hur detta ska kunna genomföras är ur socialförvaltningens perspektiv svårt att sia.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons