Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ge ny syn på hälsa

Annons

-Vi vill med föreläsningsserien visa att hälsa är så mycket mer än bara kondition och att äta nyttigt, säger Inger Skoglund Hassis, folkhälsoplanerare i Mora och Orsa.

Initiativet till föreläsningsserien Orsa för hälsa som kommer att genomföras under året kommer från Folkhälsorådet som sedemera bjudit in Kulturförvaltningen, Studieförbundet vuxenskolan, ABF, Studiefrämjandet, Nykterhetsrörelsens bildningsförbund och kyrkorådet för samarbete. Folkhälsorådet, som är ett utskott i Kommunstyrelsen, träffas varannan månad och arbetar bland annat med att uppfylla de nationella hälsomålen. Med den nya föreläsningsserien hoppas arrangörerna kunna nå ut till till kommuninvånarna i Orsa på ett nytt sätt.

- Folkhälsofrågor täcker många områden. Vi vill få igång en diskussion om folkhälsa och vidga begreppen. Att må bra handlar om så mycket mer än bara mat och motion, säger Inger Skoglund Hassis.

Den första föreläsningen, av totalt fyra, äger rum på lördag i Församlingshemmet och går under temat "Att riva hjärnridån - en ny bild av människan". Anders Linder, Gottfried Grafström och Eva Moberg medverkar. Anders Linder, musiker, estradör och artist kommer att göra en stand-up om en alternativ världshistoria som utgår från förhistoriens bortträngda gudinnor. Anders frågar sig om en ny helhetssyn kan få oss att öppna våra blockeringar för ett nytt liv i kontakt med hälsa och intuition. Gottfried Grafström är dramatiker och vetenskapsjournalist och han kommer under föreläsningen att berätta om ny forskning kring könsmakt och dess framväxt samt om hur det påverkat oss. Eva Moberg, dramatiker, essäist och debattör, kommer att tala om hur vi kan riva hjärnridån, det vill säga de murar som hindrat vårt tänkande ändå sedan patriarkatet upprättades för fem tusen år sedan.

De resterande tre föreläsningarna i Orsa för hälsa äger rum under hösten. Först ut är "Naturens betydelse för hälsan" den 9 september, där Skogsvårdsstyrelsen berättar om skogens sociala värden. Den 25 oktober är temat tv- och dataspel där det den ideella föreningen Fair Play föreläser om hur vuxna kan öka sin kunskap om barnens tv- och dataspelande. Den 14 november avslutas föreläsningsserien med "Masen, maten och miljön, som handlar om närproducerad mat. Vid samtliga föreläsningar är det fri entré.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons