Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förbjuda spel i skolan

Annons

Skolstyrelseledamoten Bengt Holmquist har fått signaler om att eleverna spelar om pengar i skolan och att en stor del av tiden vid datorerna ägnas åt nätpoker.

-Det här är allvarligt för eleverna riskerar att hamna i ett tvångsmässigt spelberoende, säger han.

Och gör de det är ofta resultatet en förstörd privatekonomi och social utslagning. Det finns det idag åtskilliga bevis på runt om i samhället, hävdar Bengt Holmquist.

Skolan ägnar i dag stor tid åt att motverka användandet av tobak och alkohol. Samma signaler borde skickas ut vad gäller spel om pengar, tycker han.

-Skolans uppgift är som bekant att delta i fostran av ansvarsfulla medborgare. Skolan ska därför inte bidra till att eleverna utvecklar ett destruktivt spelberoende, säger han.

Han föreslår därför i en motion att skolan inför förbud mot spel med pengar och andra värden. Med andra värden menar han ett förtäckt pengaspel. Ett till synes oskyldigt pokerspel om tändstickor kan ju exempelvis handla om att dessa senare ska bytas om pengar.

Skolchefen Svante Hanses har inte nåtts av några signaler om att det spelas om pengar i Faluskolorna. Men han är inte förvånad över om så skulle vara fallet.

-Spel finns ju överallt nu och poker tycks vara mycket populärt. Det ges ju kurser i det och förra årets julklapp var ju pokerspel, säger han.

Förr fanns det ett outtalat förbud mot spel i skolorna, uppger Svante Hanses.

-Det satt i ryggmärgen hos alla som arbetade inom skolan att det inte fick förekomma spel och dobbel, säger han.

Personligen tycker han att det kanske är dags att plocka fram det förbudet igen.

-Det här är ingen ofarlig hobbyverksamhet och det är intet vi ska stå för i skolan men vi får se vad politikerna säger, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons