Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förbjuda fyrverkerier

Annons

"Vissa hundar blir så skrämda att de blir helt okontaktbara, hysteriskt flämtande och flyr för att komma undan, även inomhus."

Hedemora-Säter brukshundklubb har i en skrivelse till kommunen beskrivit hur många hundar reagerar till fyrverkerier. Klubben vill att kommunpolitikerna ska förbjuda all försäljning av fyrverkeripjäser eller begränsa all användning till visst klockslag och plats, så att hundägarna kan lägga sina rastningsturer därefter.

De menar att även om smällare sedan några år är förbjudna, avger även raketer ljud som hundar upplever som skrämmande.

- Vi ska se över våra bestämmelser om fyrverkerier och har gett miljö- och byggförvaltningen i uppdrag att arbeta in exakta regler, säger Karl-Erik Pettersson, miljö- och byggnämnden.

De ska främst titta på kommunens tätorter - Hedemora centrum, Långshyttan, Garpenberg och Vikmanshyttan.

- Vi ska kontrollera vilka bestämmelser som finns i närliggande kommuner, kanske kan vi begränsa tillåten användning till vissa tider och platser, säger Karl-Erik Pettersson.

Åtta band bokade

u Musikföreningen Baktakt i Hedemora har hittills bokat åtta band som ska framträda på Daldansen.

Det är från den fasta scenen i Sveaparken som musikföreningen ska ansvara för en del av det musikaliska utbudet. Allt från trall-punk, hip hop, till rock ingår i programmet.

De åtta grupperna som är klara är The Proof, Ninja Dolls, Basically the Same, Bullit, Demora, Loaded In Mourning och Mimikry. De flesta av banden har sina rötter i Hedemora, Säter, Falun, Vansbro och Borlänge.

- Vi har också plats för ytterligare ett antal grupper, säger Daniel Fängefors i musikföreningen. Så vi har mer på gång.

Pågående stöld avbröts

u Natten mot torsdagen blev en boende på Axel Johnsons väg i Avesta vittne till tre män som försökte ta sig in i en parkerad bil.

Den boende misstänkte brott och ringde därför till polis. När en polispatrull kom på plats var de tre försvunna.

Polisen kunde konstatera att bildörren var uppbruten och att försök till tjuvkoppling påbörjats.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons