Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga ut fjärrvärmen i ökad takt

Annons

Falu energi och vatten och Falu elnät gjorde förra året en sammanlagd vinst på 50,6 miljoner kronor vilket var rekord.

Av det måste dock bola- gen lämna ifrån sig lite drygt 30 miljoner kronor till kommunkassan i så kallat koncernbidrag.

Storleken på bidraget har under flera år ifrågasatts av både bolagsledning och andra. Bolagsledningen vill behålla lite mera för att bland annat konsolidera sig bättre och kunna betala en del investeringar med egna medel.

Nu får ledningen får stöd av Anna Hägglund som vill ha igång en diskussion om storleken på bidraget. Det framkom vid gårdagens årsstämma för bolagen där hon ville få veta takten på fjärrvärmeutbyggnaden.

Det hon fick veta var att bolaget hade vissa svårigheter i en del områden att få folk intresserade av fjärrvärme. Om det för få utefter en villagata som vill ha fjärrvärme är det inte lönsamt för bolaget att dra dit den.

Ett av skälen till ointresset är att villaägarna i stället satsat på värmepumpar. Det har Anna Hägglund själv konstaterat då miljönämnden får ta emot mängder av ansökningar att få installera pumparna.

- Och det här är ett bekymmer som diskuterats i olika sammanhang, säger hon.

Tidigare har Falu energi också haft kapacitetsproblem och legat lite lågt med fjärrvärmeutbyggnaden. Men i och med att det nya kraftvärmeverket snart kan tas i drift undanröjs de problemen.

Då är det dags att öka utbyggnadstakten, anser Anna Hägglund. Hon vill därför ha igång en diskussion om koncernbidraget kopplat till fjärrvärmeutbyggnaden. Hon kan själv mycket väl tänka sig att kommunen får ett mindre bidrag ett antal år för att bolaget ska kunna satsa på det.

Men det brådskar att få igång diskussionen, framhåller Anna Hägglund.

- Det går inte att komma igen efter en fyra, fem år och ta den diskussionen, säger hon.

Hon vill också se en ökad tydlighet i presentationen av fjärrvärmealternativet för eventuellt blivande kunder.

- Det är nödvändigt för från värmepumpssidan är man mycket aktiv med att presentera hela paket av sina produkter, säger hon.

Både hon och bolagsledningen är också irriterade över att Bojsenburg fortfarande är eluppvärmt. Dit borde fjärrvärme dras, anser de.

- Men det är upp till Kopparstaden, säger Falu energi och vattens vd Bengt Gustafsson.

Men hittills har intresset från bostadsbolaget varit svalt.

- Vi har tittat på det flera gånger men elpriserna har inte motiverat en ombyggnad som blir mycket dyr, säger vd:n Pär Nyberg.

Men nu stiger elpriserna kraftigt och bedömare anser att de kommer att fortsätta att raka i höjden.

- Så nu kanske det finns anledning att titta på det en gång till, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons