Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken rusning till Säfsenstugor

Annons

I den stora anläggningen finns i dag totalt 205 uthyrningsstugor och det är 50 av dessa som nu bjuds ut. Projektet kan betraktas som ett led i den fortsatta utvecklingen av det redan så framgångsrika Säfsen Resort.

- För oss innebär det här konceptet att vi får 50 nya intressenter som tycker att Säfsen är så bra att de är villiga att satsa en halv miljon på en stuga, säger vd Christer Rosén, som är mycket entusiastisk inför fortsättningen.

- Och samtidigt får vi loss kapital för att snabbare kunna fortsätta att utveckla anläggningen vidare. När vi får frigöra det bundna kapitalet får vi resurser. Bland annat planerar vi för ett lägenhetshotell med upp till 40 lägenheter med totalt 200 bäddar.

En finess med upplägget är att stugorna även framledes står till allmänhetens förfogande. När inte ägarna själva vistas i dem hyrs de ut via Säfsen Resort, vilket gagnar köpets finansiering. Ägaren får nämligen behålla hela 75 procent av hyresintäkterna

En anledning till att Säfsen- ledningen går på offensiven är inte minst de senaste årens stora framgångar och att efterfrågan på företagets tjänster tenderar att öka hela tiden.

- De senaste fem åren har vi varit i stort sett fullbokade, speciellt vintertid, med beläggningar på upp till 98,8 procent under förra säsongen. Efterfrågan ökar markant och i år blir beläggningen lika stor om inte större, klargör Christer Rosén.

När det gäller de många intressenterna till Säfsens första, låt kalla privatiserade, stugby handlar det om folk av varierande kategorier och hemvist.

- Ja, det är en blandning, men jag kan nämna barnfamiljer från Mälardalen och det är även många 40- och 50-talister som visar intresse för att köpa stugor.

Bland spekulanterna märks vidare holländare och danskar, vilka redan är ett vanligt inslag bland Säfsens många gäster.

- Både den danska kronan och euron är starka och för de målgrupperna är våra timmerstugor synnerligen prisvärda. Och för dem ligger vi dessutom nära. Det är lätt för dem att komma hit, konstaterar Säfsenchefen.

Priset på de 50 stugorna ligger kring en halv miljon kronor, med en differens på 40 000 kronor under och 65 000 kronor över beroende på storlek, läge och utrustning. Månadsavgifterna är beräknade från 1798 kronor till 1898 kronor.

En av stugorna, som är byggda 1980-81, har topprenoverats inför visningen.

- De övriga kommer nu att renoveras och göras klara allt efterhand som de bokas. Det blir fem olika typer av hus som rustas i samma stil och förses med en grundmöblering. Det enda ägarna behöver göra är att hämta ut nyckeln och flytta in, avslutar Christer Rosén.

Den 20 mars registrerades den nya bostadsrättsföreningen Säfsbyn 1 och ordinarie ledamöter i styrelsen är Säfsen Resorts vd Christer Rosén, 54, Gravendalsvägen 5, Fredriksberg, Kjell Eriksson, 56, Uppsala, och Martin Essunger, 36, Höviksnäs.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons