Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda tomtar dansade ut julen

Annons

Som vanligt var Per Mats torg vid kommunalhuset proppat med folk, både små och stora barn, när det drog ihop sig till julgransplundring på 20:e dag Knut. Dagen till ära hade torget, den vackra kommunala julgranen och omgivningarna pudrats med ett snötäcke, som höjde stämningen. Redan innan det officiella programmet var det många barn som släppte loss ordentligt i den snöhög som fanns vid torget.

De senaste åtta åren har Företagarna och fritidsgården svarat för arrangemanget. Matvarubutikerna i Älvdalen står för de godispåsar som delas ut till alla dansande barn. På ett podium fanns Ewa Nylander, som sjöng alla de kända julsångerna till dansen kring granen. Bredvid henne fanns Gunborg Lennström som fördansare och visade de olika stegen för alla tveksamma.

Efter en halvtimmes dansuppvärmning hördes hästpinglor på avstånd. Dansen avstannade och infarande till torget kom fem slädekipage med bjällror och sprakande bloss. Ur slädarna hoppade 13 ystra och danssugna tomtar. I maffiga fårskinnspälsar sprang de in till de dansande barnen och satte fart på dansen på nytt. Om tomtarnas dansstil kan vi väl säga att de var ystrast i ringen och att de hoppade högst i Små grodorna. Efter några svettiga varv runt granen fick tomtarna vila sig på stolar, uppställda i en halvcirkel. I små grupper fick barnen komma fram i god ordning. De fick sin godispåse, tackade och många fick även en kram av tomten.

När påsutdelningen var klar, samlades tomtarna på nytt vid granen. Efter en vild tomtedans, som avslutades med långdans tillbaka till slädarna, åkte tomtarna tillbaka till Brunnsberg för att vila upp sig inför kommande julbestyr.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons