Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild strejk på SAS drabbade svenskar

Annons

Kabinfacket i Danmark gick på tisdagen ut i en avtalsstridig strejk. En mängd flygningar ställdes in.

Även avgångar till och från Sverige drabbades när danskarna visade sitt missnöje med dålig bemanning på planen.

Vid 18-tiden på kvällen hade SAS Danmark ställt in 24 avgångar till och från Köpenhamn. Fyra av dem drabbade resenärer som skulle mellan Köpenhamn och Arlanda eller Landvetter.

Men hur många svenska resenärer som indirekt drabbades av strejken när deras anslutningsflyg i Köpenhamn ställdes in hade SAS Sverige på tisdagskvällen inga uppgifter om.

Hon sade att bolaget gör vad man kan för att boka om så många resenärer som möjligt till andra flyg. SAS Danmark meddelade på sin hemsida att resenärer som drabbades av inställda flyg också kunde begära pengarna åter.

Alla resenärer uppmanades att hålla sig informerade om förseningar och inställda avgångar via Kastrups hemsida. SAS Danmark flaggade också för att fler flyg eventuellt skulle ställas in under kvällen. Hälften av SAS avgångar mellan Sverige och Danmark har dansk besättning och riskerade därmed att ställas in.

Den avtalsstridiga strejken utbröt klockan 14.15. Det danska kabinfacket är missnöjt med det kabinavtal som ingår i det stora avtalsförslag som riksförlikningsmannen presenterat och som sannolikt kommer att godkännas av parterna på den privata arbetsmarknaden.

TT

Mer läsning

Annons