Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild strejk på SAS drabbade svenskar

Annons

Över 100 SAS-flygningar ställdes in när kabinfacket i Danmark gick ut i strejk i dag.

Även avgångar till och från Sverige drabbades när danskarna visade sitt missnöje med dålig bemanning på planen.

Klockan 14.15 i dag gick facket ut i en avtalsstridig strejk.

Antalet inställda flyg till och från Kastrup ökade successivt under dagen och kvällen och till slut kunde de inställda flygen räknas till över 100. Nio av dem var flygningar mellan Köpenhamn och Arlanda eller Landvetter.

Hur många svenska resenärer som drabbades av strejken när deras anslutningsflyg i Köpenhamn ställdes in hade SAS Sverige inga uppgifter om.

Hon sade att bolaget gör vad man kan för att boka om så många resenärer som möjligt till andra flyg. SAS Danmark meddelade på sin hemsida att resenärer som drabbades strejken också kunde begära pengarna åter.

De som tvingades till långa väntetider på Kastrup erbjöds mat, dryck och i vissa fall även hotellövernattning.

Alla resenärer som har biljetter bokade med SAS uppmanas att hålla sig informerade om förseningar och inställda avgångar via Kastrups hemsida. Hälften av SAS avgångar mellan Sverige och Danmark har dansk besättning och riskerade därmed att ställas in om strejken fortsätter under onsdagen. SAS Danmark meddelade vid 20-tiden på tisdagskvällen att 14 flygningar till och från Köpenhamn kommer att ställas in under onsdagen.

Det danska kabinfacket är missnöjt med det kabinavtal som ingår i det stora avtalsförslag som riksförlikningsmannen presenterat och som sannolikt kommer att godkännas av parterna på den privata arbetsmarknaden.

TT

Mer läsning

Annons