Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria blir årets Lucia

Annons

Viktoria är 14 år och går i åttonde klass i Älvdalsskolan.

Vid måndagens röstsammanräkning kunde konstateras att över 500 röster kommit in till Mora Tidning och de övriga platser man kunnat rösta på.

Tillsammans med rösterna kom det också in hela 5 000 kronor, pengar som oavkortat kommer att gå till behövande bland gatubarnen i Riga i Lettland, dit Älvdalens församling i många år bidragit med pengar för att sprida lite ljus i det kompakta mänskliga mörker som många av gatubarnen lever i.

Det faktum att de pengar som kommer in går till det angelägna arbetet för gatubarnen i Riga, kanske gör att Viktoria "står ut" med att nu har blivit Älvdalens Lucia.

- Jag hade nästan hoppats att det inte skulle bli jag, sa hon. Men samtidigt såg hon strålande glad ut när kyrkoherde Heikki Kattilakoski och Ulla-Britt Emanuelsson från Älvdalens församling gratulerade henne när hon kom hem från skolan till hemmet på Digerberg i Åsen på tisdagens eftermiddag.

Mamma Lena hade haft det jätte-jobbigt att tiga hela dagen och var nog mer nervös än Viktoria själv.

- Jag anade något, du lät så konstig på rösten, sa Viktoria till sin mamma när hon fått reda på den roliga nyheten.

Nu väntar en hektisk tid för Lucia Viktoria Nilsson och hennes tärnor Elin Danielsson, Ellinor Nilsson, Desire Pell, Josefine Backlund, Ellinor (Ella) Nilsson och Linn Backlund.

Redan i dag ska hon börja prova ut luciaklänningen och därefter ska det tränas på alla lediga stunder, så att alla älvdalingar kan få se ett vackert och stämningsfullt luciatåg på söndag kväll i Älvdalens sporthall, där evenemanget hålls i år på grund av att kyrkan är stängd för reparation.

Innan kröningen i sporthallen ska hon, med sina tärnor, också visa upp sig på Luciafestinatt, för de gamla på Furuvägen och Tallbacken och på hotellet.

På måndagen är det luciatåg på Pressmaster och på tisdagen är det skolans och de kommunanställdas tur att få se Viktoria och hennes tärnor i all deras glans.

Förhoppningsvis kommer det in ytterligare stora penningsummor till barnen i Lettland under dessa uppvisningar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons