Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att visa var man bor

Annons

Det är ägarens ansvar att förse den egna fastigheten med en sådan markering att exempelvis ambulans, brandförsvar, polis och övriga utryckningsfordon hittar den aktuella adressen.

- Tyvärr sker det inte i önskvärd utsträckning och det är inte bara en ordningsfråga. Det är en underlåtenhetssynd som kan kosta liv om det vill sig illa.

- Det är ingen ovanlighet att vi blir kontaktade av folk som inte hittar till en angiven adress på grund av att fastigheten inte har en nummerskylt eller annan märkning som klart och tydligt ger upplysningen om att man kommit till rätt adress. Det kan hänga på minuter om det exempelvis gäller ett akut sjukdomsfall, säger hon.

Hans-Åke Wickberg hos räddningstjänsten kan bekräfta värdet av att märka upp fastigheterna på tydligast tänkbara sätt.

- Den rekommendationen ställer jag mig bakom till hundra procent. Lyckligtvis är det sällan vi råkat ut för just det här problemet. Däremot var tidigare adresskartorna inte alltid så tillförlitliga, men här har folket på mark- och plan på senare år gjort en insats värd allt beröm för att uppdatera kartorna.

- Ett annat problem i anslutning till larmet är att vi då och då blir skickade totalt bort-i-tok. Det hänger ofta samman med att den som larmat om en olycka gör det per mobiltelefon och har mycket vaga begrepp om var han eller hon befinner sig. Då kan det krångla till sig ordentligt för oss.

- Faktum är att en stor del av larmen idag kommer via mobiltelefon, säger Hans Åke Wickberg.

I Dala-Järna finns Sofia Jonsson, en kvinnlig Uppfinnar-Jocke, med egna erfarenheter av problemet.

- Min far har haft hjärtproblem och vid några tillfällen har vi haft problem med att få ambulanspersonalen att hitta hem till honom. Det var då jag började fundera på en lösning av problemet.

I dag finns reflekterande husnummerskyltar i tre olika utföranden och det börjar komma in beställningar. Bland annat har jag tagit kontakt med länets ambulans, taxi, polis och andra som kommer i kontakt med problemet, och fått väldigt uppmuntrande reaktioner.

I Mora, till exempel, lär brandförsvaret ha gått ut med en anmodan till allmänheten att följa rekommendationerna om att sätta upp tydliga skyltar på fastigheterna.

Artt lagstifta är kanske att ta i, men någon form av tydlig rekommendation skulle nog vara värdefullt för alla parter, säger Sofia Jonsson.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons