Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att äta rätt mellanmål

Annons

Temat för dagen var: Vad stoppar vi i oss på vår våra fikaraster? Vad är är ett bra mellanmål?

Anna Sjödin betonade att mellanmål är en viktig faktor under en dag. Det viktiga är att mellanmålen blir regelbundna. En angelägen förutsättning för att hålla kroppens förbränning i trim.

- Risken med spontana mellanmål är när man trött kommer hem efter jobbet, i väntan på att maten ska bli färdiglagad står och småäter på onyttiga saker.

Det resulterar i övervikt.

Enligt Anna Sjödin ska mellanmålet motsvara cirka 15 procent av det dagliga matintaget.

- För barn blir det ofta betydligt högre procenttal då mellanmål för dem är lika med läsk och godis.

En fördel är även att inta nyttiga ingredienser under mellanmålen. Nyttiga pålägg som fisk och grönsaker är att föredra framför kakor, tårtor och bakelser.

Anna Sjödin påminde även om att kampanjen mot fettintag under 90-talet fick lite fel effekt då den ersättande lightmaten innehöll socker. Sötheten gjorde den fettsnåla maten mera lätt att intaga.

Förutom valet av rätt kost betonde Anna Sjödin även vikten på den andra viktiga tyngdpunkten i ett hälsosamt liv. Nyckeln är motion.

- Tyvärr har vi tappat den naturliga rörelsemotionen i vardagen. Förr cyklade och gick vi till jobbet och barnen lekte efter skolan. Med bilens intåg har vi blir mera stillasittande.

Det innebär oförbrukad energi där socker och fett smyckar ut kroppen på ett ofta ofördelaktigt vis.

Med stigande ålder minskar energibehovet, då kroppens olika organ inte behöver samma energitillskott som i unga år.

Det finns även en viss skillnad mellan män och kvinnar. Större muskelmassa kräver mera energi.

Anna Sjödin föreläsning inramades med ett inledande anförande av Marianne Karlsson Eriksson, som informerade kommunens friskvårdssatsning "Mora i rörelse". Dagen avslutades med att de närvarande genomförde en aktivitet, stavgång eller gympapass.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons