Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigast att polisen fungerar"

Annons

Kommunalrådet Gun Drugge, c, uttryckte i går oro för att den nya omorganisationsplanen för länets poliser kommer innebära ytterligare koncentration till Avesta. Förslaget innebär att Avesta får fem nya poliser före 2004 medan Hedemora får två.

- Det är att göra det för enkelt för sig att bara räkna antalet skrivbord på orten. Det är hur verksamheten fungerar som är huvudsaken. Men det är en svår pedagogik att nå ut med, säger biträdande länspolismästare Maria Oswaldson.

Omorganisationen i länet beror dels på att kåren med tiden måste föryngras. Dessutom ska Sverige få fler poliser och omorganisationsplanen är Dalarnas sätt att kräva sin del av kakan.

Vid fördelningen av den utökade bemanningen har man tittat på antalet anmälda brott och händelser, befolkningens struktur och storlek och andra orsaker till belastning. Man har även tittat på geografiska förutsättningar, något som kanske borde ha talat för större satsning på Hedemora med tanke på stadens placering mellan Avesta och Säter.

- Att Avesta får fler nya poliser beror delvis också på de lokaler som finns. Både Hedemora och Säter saknar möjligheter att förvara anhållna häktade, säger Maria Oswaldson.

- Man kan väl åtminstone använda de lokaler som finns till bemanning. Visst är det bra att det satsas på södra Dalarna men för Hedemora är det inte tillräckligt, replikerar Gun Drugge.

Gun Drugge är också kritisk till att det inte har förts en bättre dialog mellan kommunerna och polisledningen. Något som Maria Oswaldson inte förstår.

- Vi har försökt få dialog med samtliga kommuner. Vi har skickat inbjudan till fullmäktige i Hedemora men de har inte kommit med några synpunkter, säger Maria Oswaldson.

JONAS KNUTELL

Mer läsning

Annons