Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingaskepp återvände till Dublin

Annons

Efter 44 dygns seglats från Roskilde nådde världens största rekonstruerade vikingakrigsskepp på tisdagen Dublin.

Till skillnad från originalet för nästan 1|000 år sedan fick den nya Havhingsten fra Glendalough ett glatt välkomnande från ringande kyrkklockor och ett myller av segelbåtar.

"Havshingsten" hade 44 äventyrliga dygn bakom sig när fartyget lade till vid Custom House-kajen i den irländska huvudstadens centrala delar. Framfarten var tänkt att äga rum medelst endast åror och segel, men på Nordsjön gjorde fientligt väder att det bitvis nesligt nog fick bli bogsering. Och i Irländska sjön möttes den 45 män och 20 kvinnor starka besättningen av fem meter höga vågor.

Originalet lär också ha fått sin beskärda del av dramatiska mottaganden. Hon byggdes i Dublin 1042 och användes sedan vid danska vikingaräder mot anglosaxer och andra i området. Framåt slutet av århundradet sänktes Havshingsten tillsammans med flera andra skepp i en strid mot rivaliserande norska vikingar i Roskildefjorden söder om Köpenhamn.

Vraket upptäcktes 1962 och arbetet med att reproducera henne har med hjälp av experter från bland annat Åland och Färöarna pågått sedan 2000.

Sommarens seglats inleddes i Danmark den 1 juli. Efter att ha legat vid kaj några dagar blir Havshingsten nu en viktig del i en vikingautställning på National Museum i Dublin.

TT

Mer läsning

Annons