Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingaskatt större än väntat

Annons

Den silverskatt från vikingatiden som hittades av två bröder på södra Gotland i höstas tycks vara större än väntat. Arkeologer har gjort nya upptäckter på platsen. Men bröderna får vänta på hittelönen.

Planen var att länsmuseet på Gotland skulle hålla en presskonferens vid fyndplatsen på tisdagen och redovisa resultaten från utgrävningarna. Men då anläggningarna som arkeologerna hittat kräver mer tid att undersöka skjuts mötet med pressen på framtiden. Enligt Sveriges Radio Gotland rör det sig om både stenkonstruktioner och underliggande kulturlager.

Det var i slutet av oktober 2006 som bröderna Edvin och Arvid Svanborg gjorde upptäckten när de skulle hjälpa grannen att röja sly på ägorna. I jorden några kilometer söder om Sundre kyrka på södra Gotland låg en silverskatt på nära tre kilo. Skatten, som till största delen består av drygt 1|000 arabiska silvermynt och några armringar från yngre vikingatiden på 900-talet efter Kristus, är en av de 25 största som hittills har hittats på Gotland.

Den gotländska myllan är känd för att vara rik på föremål från förr. För några år sedan fann lantbrukaren Björn Engström Spillingsskatten, världens hittills största kända vikingaskatt. Fynden _ mynt, halsringar och smycken på sammanlagt 65 kilo silver och 20 kilo brons _ renderade Engström nära 2,1 miljoner kronor i hittelön.

Hur mycket bröderna Svanborg får för sin upptäckt är okänt i dagsläget.

Riksantikvarieämbetet kommer sedan att ta beslut om hur mycket pengar bröderna får. Det ska även bestämma var skatten till slut ska hamna.

Hon hoppas även att fyndet ska visas på Gotland i samband med någon utställning.

TT

Mer läsning

Annons