Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarbydag med bak och fest

Annons

Bland marknadsstånden kunde besökarna fynda bland allehanda varor. Och som vanligt fanns Lars "Kuprik" Bäckman på plats och wokade mat.

I bagarstugan, bredvid bystugan, bakades det tunnbröd.

-Det är inte svårt att lära sig, men det krävs träning och att man håller på och bakar. Vi tycker det är viktigt att visa hur det går till, berättar Christine Henriks.

Genom Vuxenskolan anordnas det ibland kurser i bagarstugan, då får deltagarna lära sig att baka tunnbröd själva.

Majt Björklund knådar degen i en plastbunke. Ett tidskrävande arbete då allt sker för hand.

- Det tar cirka en timme att göra i ordning degen, berättar Majt Björklund och tar en deg som hon kavlar ut på bordet.

I degen har de riktig potatis, samt både anis och fänkål. Och bland mjöl och bakverktyg finns också Gösta Björklund och Mats Henriks som hjälper till.

När degen kavlats ut rullas den upp på en stång, för att sedan läggas in i ugnen. Det gäller att ha rätt temperatur i ugnen, men det märks snabbt på brödet om det inte är bra.

-Det får inte gå för sakta att grädda för då torkar brödet och inte för fort för då bränns det, berättar Christine Henriks och visar hur elden värmer upp ovandelen av ugnen så att det även blir övervärme.

I ugnen bildas det bubblor i tunnbrödet och då är det klart att vändas. -När de här bubblorna blir bruna är brödet klart, berättar Henriks.

När brödet tas ut är det bara att ha lite messmör på och sedan kan det med fördel avnjutas till kaffe.

I bagarstugan är det en strid ström av tunnbrödssugna besökare som köper en eller flera påsar tunnbröd att ta med sig hem.

Under eftermiddagen ordnades det även barnlopp på cykel och löpning i byn. Barnen fick cykla 500 meter och sedan springa lika långt. Efteråt blev det både medaljer och bullar till deltagarna. De äldre deltagarna fick springa en bana på ungefär 4, 5 kilometer.

Under kvällen blev det sedan tacofest i bystugan med både dans och musik. En tillställning som varje år brukar locka omkring 200 besökare.

Dagen arrangerades av Vikarbyns byalag och bystugeföreningen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons