Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikabröd flyttas till Leksand

Leksands knäckebröd flyttar tillverkningen av Vikabröd till Leksand där man arbetat fram en metod att tillverka det tidigare handgräddade vedbakade brödet i elugn.

Annons

Tillverkningen flyttar till fabriken i Häradsbygden och ett nytt Vika Bröd börjar efter sommaren att bakas i Leksands Knäckebröds bageri.

I ett pressmeddelande säger Peter Jon, vd i Leksands knäckebröd:

– Responsen på nedläggningen av Vikabröd har under våren varit stark. Vi har lyssnat på våra konsumenter och under hela våren har vi provbakat för fullt i Häradsbygden för att hitta en lösning. Nu är vi framme. Vi har fått fram ett Vikabröd som för traditionerna vidare och är en fullvärdig bärare av Vika Bröds fina varumärke, anser vd Peter Joon.

Men det gamla hantverket vid vedugnarnas tid blir historia:

– Vikabröd är unikt i sitt slag, det gäller både brödet och varumärket. På Leksands älskar vi verkligen Vikabröd. När vi köpte bageriet 2005 var syftet att rädda bolaget undan konkurs och bevara bageriet i sin ursprungliga form. Vi ville även utveckla verksamheten för att kunna fortsätta att handgrädda över öppen eld.

– Redan under tidig höst kommer vi att kunna erbjuda ett modernt Vika Bröd. Ett Vika Bröd som bakas i moderna ugnar som värms upp med el istället för ved. I övrigt ändrar vi ingenting. Det blir samma genuina råvaror - råg, jäst, vatten och en gnutta salt - samma recept och t.o.m. en likadan bakmaskin med anor från 1940-talet. Vi fortsätter också att på traditionellt sätt hänga brödkakorna på spett för att torka, som säger att det nya brödet blir lite krispigare.

Mer läsning

Annons