Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi var först

Annons

Svar till Katarina Gustavsson (kd), den 2 februari:

Intressant att KG har vaknat upp beträffande vikten av vaccinering mot livmoderhalscancer. Vi i folkkampanjen för sjukvården var pionjärer i detta, när vi lade fram landets troligen första motion i ämnet, i Ludvika kommunfullmäktige, där vi ville att Ludvika kommun tillsammans med landstinget Dalarna skulle starta ett försöksprojekt med detta vaccin.

Tyvärr valde kd att tillsammans med majoriteten i senaste kommunfullmäktige göra tummen ner för denna motion, men vi kommer igen. Motionen ledde till att vi fick en hedrande inbjudan till ett större seminarium i Stockholm om vaccinet, vilket Stockholms sjukvårdsparti bevakade för vår räkning. I motionen föreslog vi också försöksverksamhet för att med ultraljud screena, det vill säga undersöka alla äldre män för att upptäcka bråck på kroppspulsådern, vilket numera kan opereras.

Uppsala landsting har gått före med att starta detta och vi ska väl inte vara sämre i Dalarnas landsting. Vi föreslog också i motionen försöksverksamhet för HPV-test som ett komplement till den vanliga cellprovtagningen, när det gäller kampen mot livmoderhalscancer. Det gäller att förebygga cancer och rädda liv på flera olika sätt.

KEN SWEDENBORG, PERSONVALD KOMMUN- OCH LANDSTINGSFULLMÄKTIGELEDAMOT (ÄKTA DSP)

Mer läsning

Annons