Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi unga kan påverka"

/
  • Alva Andersson, 18 år, är en av Region Dalarnas unga rådgivare. Hon tycker att det är viktigt med bostäder för unga som vill flytta hemifrån, bra kollektivtrafik och bredband för alla.
  • Ungdomsstrateg Linnéa Hassis är imponerad över det jobb som de unga rådgivarna har gjort.
  • Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, talade på konferensen.

Redan som 11-åring var hon med och ordnade så att hastigheten utanför skolan i Hedemora sänktes, och trafikljusen blev bättre.
– Jag fick lära mig att det går att påverka, säger Alva Andersson, en av Region Dalarnas unga rådgivare, som ska bidra till att nå det tuffa målet:
Dalarna ska bli Sveriges bästa ungdomsregion.

Annons

Själv har hon en del hel del tankar om vad som krävs:

– Det är viktigt att kollektivtrafiken fungerar och att det finns bredband utbyggt i hela länet. Bostadsfrågan är viktig. Man måste kunna hitta en liten lägenhet eller ett kollektiv, typ studentboende även om man inte studerar, så att man kan flytta hemifrån när tiden är inne, säger Alva Andersson.

– När det gäller lite mer mjuka värden är det viktigt med bra skolor och att unga känner att de har en chans att vara med och förändra, att unga tas på allvar av beslutsfattare.

Det har hon själv erfarenhet av.

– När jag gick i skolan i Hedemora var det problem med trafiken utanför. Jag var 11 år då, och satt i elevrådet. Vi ringde politiker, trafikpolisen och tidningar. Det gav resultat. Det blev bättre trafikljus och hastigheten sänktes. Det är nog delvis därför jag är med som ung rådgivare, att jag har känt sedan dess att det går att påverka.

För det är så hon tänker. Till hösten börjar hon studier vid KTH i Stockholm. Målet är att bli civilingenjör, och sedan fortsätta att forska inom fysik, kanske också stål.

– Men sedan planerar jag att återvända till Dalarna, för jag har verkligen trivts här, säger Alva, som bor i Säter och har växt upp i Hedemora.

I går hölls en konferens i Falun med 170 personer, unga, beslutsfattare och tjänstemän, som en del i att ta fram en strategi för hur Dalarna ska kunna bli Sveriges bästa ungdomsregion.

– Det handlar egentligen inte om att vi ska tävla med andra regioner. Framför allt handlar det om att vi ska tävla med oss själva, att vi hela tiden ska sträva efter att bli en bättre region för unga. Vi behöver få fler unga som vill bo och arbeta i Dalarna och vår utgångspunkt är att chanserna för det ökar om vi är en bra region för unga, säger Leif Nilsson, ordförande för Region Dalarna.

Finns det inte risk för att strategin bara blir en hyllvärmare?

– När strategin är klar ska vi koppla på en avsiktsförklaring där regionen, kommunerna och landstinget får skriva under på att de tar ansvar för att jobba med strategin, säger ungdomsstrateg Linnéa Hassis.

Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, talade om den nya nationella ungdomspolitiken:

– Det är väldigt viktigt att inte se unga som en grupp, utan som en mångfald av individer.

Mer läsning

Annons