Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tittar tillbaka...

Annons

Det första kvartalet inleddes dramatiskt värre. Larmet om att stora delar av Lillkyrkan vid Ludvika gård brunnit ned till grunden chockade hela bygden. Redan i ett tidigt stadium stod det klart att branden tidigt på söndagsmorgonen den 15 januari var anlagd .

Polisen inledde sin största efterspaning på år och dag i Ludvika. Det fanns dessutom tecken på att pyromanen kunde vara samma person som anlagt flera svåra källarbränder i området under december 2005.

Efter någon vecka började polisen att ringa in en person boende i närområdet. En 23-årig man, som under hösten flyttat in på Ludvika gård, erkände att han var gärningsmannen. Ett erkännande som han återtog för att senare i tingsrätten ånyo erkänna sig skyldig.

Mannen dömdes till psykiatrisk vård på obestämd tid. Kostnaderna för branden uppgick till närmare tio miljoner kronor.

Tre män i 20-årsåldern, med kniv och pistol, rånade Hillängens gatukök den 3 januari. Bytet blev 10000 kronor samt ett antal limpor cigaretter. Trots intensiva spaningar har polisen ännu inga spår efter rånarna.

Den 4 januari polisanmäldes Ludvikahem och Migrationsverket för diskriminering.

Detta på grund av att ett antal asylsökande, boende vid Lyckåker, endast fått tillstånd att använda en av de fem tvättstugor som fanns för hyresgästerna.

Det visade sig att Ludvika kommun toppar den föga hedrande statistiken i länet för skilsmässor samt ensamstående med barn.

Beslut om de första fem vindkraftverken på Fjällberget fattades och i Smedjebacken jublade man den 10 januari åt att företagaren Henry Björn satsade 6,7 miljoner kronor för att bygga en inomhushall vid Herosfältet.

Den obehagliga vinterkräksjukan bryter ut vid Hagge skola i mitten av årets första månad.

I Ställdalen äger en minneshögtid rum den 13 januari. Dagen, som 50 år tidigare skördade 20 människors liv i en svår tågolycka. Ett minneskors för de dödas minne sattes upp vid olycksplatsen intill järnvägen.

I Gräsberg/Persbo jublade folket. Äntligen, efter 27 års väntan, byggs den 1,3 kilometer långa gång och cykelbanan intill riksvägen.

Kommunens redovisning av felparkeringar slog alla rekord.

Under fjolåret fick felparkerare betala 935 895 kronor i böter, vilket var en tioprocentig ökning mot fjolåret.

Kommunalrådet Roger Stål, 60, (s), tackade för sig med avtalspension och lämnade över chefsstolen till Maria Pettersson. Hon är med sina 41 år det yngsta kommunalrådet genom tiderna.

I början av februari kommer de första signalerna om kraftiga nedskärningar vid Ludvika lasarett. Ett 50-tal tjänster ska bort för att man ska få balans i sin budget och att spara in 18,5 miljoner kronor.

På Brunnsvik planerade man inför sin 100-åriga tillvaro med ett digert jubileumsprogram som varade hela sommaren.

ABB-chefen Sten Jakobsson konstaterade att de mörka åren för företaget nu var över. Bokslutet för 2005 visade på ett rekordår med en volymökning på sex procent.

Den 22 februari drabbades Västerbergslagen av sitt värsta snöfall på 15 år.

Fyra till fem decimeter nysnö föll under dygnet.

Medelåldern i Ludvika noterades till rekordhöga 44,5 år mot 44,3 i Smedjebacken. Detta kan jämföras med riket i snitt på 40,9 år.

Den 5 mars blir det massiva protester för den planerade nedläggningen av förskolan Indianberget i Fredriksberg.

Protesterna innebar att politikerna till slut ändrade sig och lät förskolan vara kvar.

Ludvikahems vd, Ingemar Lindvall, 62, lät meddela att han slutar till hösten och utnyttjar sin avtalspension.

Han får behålla 510 900 kronor om året fram till 65 års ålder.

VB energi chockhöjer elpriset med 25 procent. Det nya priset ska gälla från och med den 1 april.

En chock var det även för de 23 kvinnor som förlorade sina arbeten vid Personec i Ludvika.

Företaget lades ned och flyttade till andra platser i landet.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons