Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi tar alltid hänsyn till personen" "Det är inte acceptabelt"

Annons

Yvonne Lavitskij är boendesamordnare och utredare för korttidsboenden. Hon kan inte uttala sig i enskilda fall, utan hennes kommentarer är samtliga generella. Hon är inte inblandad i fallet med Per-Olof Olsson.

Hon berättar att en läkare bedömer när en patient inom sjukvården ska bli utskrivningsklar. Det betyder att personen hamnar i kommunens vård - om den behöver sådan.

- Att man blir utskrivningsklar behöver ju inte betyda att man är fullt frisk. Är personen inte det blir den alltid kallad till vårdplanering hos oss.

Finns det risk att en person hamnar mellan stolarna, när ett ärende lämnas från landstinget till kommunen?

- Nej, den gränsen ska du inte känna av.

Personalen på kommunen arbetar efter socialtjänstlagen för att, tillsammans med den enskilde, göra en bedömning om vilken insats som är den bästa.

Ett beslut kan alltid överklagas, i första hand till länsstyrelsen.

Om en person inte vill ha en erbjuden insats, vad händer då?

- Om vi ser att de behöver en viss lösning och de sedan inte vill ha den, då har vi inte så mycket att sätta emot. Vi kan försöka förklara att "vi ser att du behöver det här", försöka få dem att ta emot en viss hjälp, men det är de enskilda som bestämmer.

Hur ofta händer det att personer inte är nöjda?

- Det är svårt att säga för mig. Men vi har få avslag, det kan jag säga.

Om en person inte vill vara ensam, är det ett godtagbart skäl?

- Det beror helt på vad det gäller och vad individen tycker. Sedan måste man alltid resonera med familjen också.

Kommunen har fortfarande kö till sina särskilda boenden. Statistiken för oktober visar att 32 personer beviljades bistånd, medan bara 13 av dem fick en bostad fördelad till sig.

På kommunens hemsida kan man läsa kort om de olika boendena. För att få flytta till ett särskilt boende med helinackorderingar, ska man ha "ett omfattande omvårdnadsbehov".

Korttidsboendena Oasen och Lagunen är avsedda för individer som exempelvis behöver hämta krafter efter sjukhusvistelse, behöver stöd för att bättre klara vardagen i det egna hemmet och inte minst "behöver hjälp och vård i livets slut".

De har tillsammans 28 platser. Kösituationen ändras hela tiden, eftersom de är just korttidsboenden.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons