Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sviker aldrig det finska facket

Annons

Konflikten inom den finska pappers- och massaindustrin har trappats upp sedan i höstas. Skogsindustrin bestämde sig då för att lämna de pågående trepartssamtalen mellan arbetsgivarna, facket och staten om ett nytt avtal. Strategin var att angripa kollektivavtalet och att åstadkomma en rad allvarliga försämringar för Pappersförbundets medlemmar. Det skulle man inte kunna göra om man hade anslutit sig till det avtal som i dag finns för nästan hela den övriga finska arbetsmarknaden inom ramen för den inkomstpolitiska uppgörelsen.

Våra sympatiåtgärder består bland annat av en övertidsblockad vid de 16 finskägda bruken i Sverige. Dessutom har Byggnads, Elektrikerna, Metall, Skogs- och Träfacket och SIF på olika sätt visat sina sympatier och sitt stöd.

Angreppen på facket formulerades av Skogsindustrin i en kravlista på 30 punkter. Det handlade exempelvis om sämre sjukförsäkringsvillkor, att avskaffa fackets inflytande vid anlitande av entreprenörer, att införa storhelgsdrift året om utan kompensation och urholkade semestervillkor. Med en lockout i hela pappersindustrin visade man sedan sin starka vilja att till ett mycket högt pris driva igenom detta starkt ideologiskt tonade dokument.

För oss är denna konflikt ett skolexempel på att vi lever i en ny tid.

Kapitalet rör sig fritt över gränserna. Löntagarna spelas ut mot varandra, arbetsvillkor och löner pressas, allt för att redan välmående direktörer och aktieägare ska kunna maximera sina inkomster.

Det är självklart att också löntagarna måste agera över gränserna. Det handlar om solidaritet och kamratskap och att värna grundläggande fackliga rättigheter och goda arbetsvillkor. Att tidigt bemöta arbetsgivarkrav som snart kan spilla över och bli verklighet på svensk mark.

Pappers i Finland har inte sökt striden. Det är arbetsgivarna som tvingat fram konflikten genom att lämna de inkomstpolitiska samtalen och genom en aggressiv ingång i förhandlingarna.

Låt oss slå fast att vi aldrig kommer att svika pappersarbetarna i Finland eller i något annat land. Och vi kommer aldrig att acceptera att högerpolitiker försöker tumma på vår strejkrätt och rätt att visa sympati och solidaritet med löntagare som drabbas av giriga arbetsgivare varhelst det må vara i världen.

Såväl Finland som Sverige är bra exempel på länder där kollektivavtalen varit och är produktiva, vi har en framgångsrik pappersindustri. Avtalen är ett skydd för den enskilde och till gagn för arbetsfred och ordning och reda. Om båda parter som skrivit under kollektivavtalen också vårdar dem, kan vi fortsätta och utveckla dem och göra de förändringar som en ny tid kan ställa krav på.

Men ska vi lyckas med det går det inte att välja konfrontationens väg som man gjort i Finland - och kanske kommer att göra i den stundande avtalsrörelsen i Sverige.

Därför vill vi fråga Christer Ågren och Yngve Stade: Är de finska skogsarbetsgivarnas kravlista något som faller er i smaken? Eller tar ni avstånd från den?

LARS-GÖRAN JOHANSSON,

JAN WESTMAN,

SONNY WAERN

Lars-Göran Johansson är ordförande för Pappers avdelning 111 i Grycksbo.

Jan Westman är ordförande för

Pappers avdelning 4 i Fors och

Sonny Waern är ordförande för Pappers avdelning 50 i Kvarnsveden.

Mer läsning

Annons