Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi straffas för våra barn

Annons

Så här straffas en familj i Mora kommun för att man skaffar ett barn: 2002 föds vår son och min fru är föräldraledig. I god tid söker vi plats på kommunens förskola där vi bor. I augusti 2003 får sonen börja på dagis på andra sidan av Mora med försäkran om att han snarast ska få plats på dagiset nära hemmet.

Under tiden åker vi sammanlagt fyra mil med bil varje dag för att hämta och lämna på dagis. I augusti 2004 får vi plats på önskat dagis och allt är frid och fröjd tills vi köper ett hus i en by på andra sidan av Mora (vilket vi inte kan klandra kommunen för). Vi accepterar att köra fem mil/dag för dagis.

Samtidigt ställer vi oss i kö för kommunalt dagis nära av bostaden och till ett kooperativt dagis i byn där vi bor. Till Lars Matsson-Frosts stora förtret får vi ett till barn 2005-01-31, som ger kommunen ytterligare besvär, eftersom det föds för många barn i Mora. Sonen blir ett så kallat 15-timmarsbarn.

I början av maj får vi ett besked av det kooperativa dagiset att sonen är välkommen dit från augusti 2005. Vi frågar även dem om vårt andre son kan få börja där i februari 2006. Det är dock tveksamt men vi tackar ändå ja. Eftersom vi själva fick vara med och styra hur vår äldste son skulle få disponera sina 15 timmar/vecka. 2005-05-18 får vi ett skriftligt besked av Anneli Larsson på Mora kommun att han får en plats på deras kommunala dagis samt att det även finns möjlighet för lillebror att börja där i februari 2006.

Med detta underlag diskuterade vi vad som skulle vara bäst för våra barn och beslöt oss för att tacka ja till kommunens erbjudande, där båda våra barn skulle få vara på samma dagis. I och med detta så tackade vi nej till plats på det kooperativa dagiset och tyckte att vi hittat en bra lösning. Tills nu, 2005-06-22, då vi får beskedet att vår äldste son inte längre är välkommen till dagiset utan han ska till ett dagis för så kallade 15-timmarsbarn.

Vår son ska alltså behöva byta dagis (personal och kompisar) fyra gånger innan han ens fyllt fyra! Är det bra? Anledningen till att vi har haft honom kvar på dagis är att vi inte vill mista vår dagisplats, samt att han ska få träffa sina vänner. Det är inte för att vi är i behov av barnpassning. Vi har ju även fått betala full taxa för storebror även sedan lillebror föddes. Frågorna nu är:

1) Kommer han efter årsskiftet att få plats på ett kommunalt dagis nära vårt hem, samt kommer även lillebror att få en plats där? Svar vi fått från Mora kommun: VET EJ!

2) Om min fru vill jobba extra under hösten, kan ni då ombesörja en heltidsplats för äldste sonen på ert 15-timmarsdagis, medan yngste sonen är hos mormor? Svar vi fått från Mora kommun: ÄR MAN FÖRÄLDRALEDIG SÅ KLASSAS MAN SOM FÖRÄLDRALEDIG, PUNKT SLUT.

3) Om vi väljer att ha äldste sonen hemma under hösten, är vi då garanterade en plats efter årsskiftet för våra barn? Svar från Mora kommun: VET EJ!

Med facit i hand så ångrar vi djupt att vi tackade nej till platsen på det kooperativa dagiset. Och från 2005-01-31 har äldste sonen fått vara ett 15- timmarsbarn bara för att få behålla sin plats och bli som utlovat omflyttad till dagis nära oss. Det har kostat oss 840 kr/mån helt i onödan. För de 15 timmar vi har fått har inte varit problemfria, men vi har inte gjort någon stor affär av detta. När man har 15 timmar per vecka, så får dagiset styra barnens vistelse där helt och hållet.

Vi har fått veta veckan innan när han får vara där. Det har varit sämsta tänkbara tiderna för oss, men vi har accepterat detta. Medan våra vänner, som sitter i samma situation som vi, har sin son på samma dagis, men en annan avdelning har själva fått fritt välja när sonen ska vara där.

Det känns som om yngste sonen inte är välkommen i Mora kommun. Vad ska vi göra? Flytta till en annan kommun? Det är väl det som kommunen helst vill, för vi barnfamiljer för ju bara kostnader och problem med sig. Kommunen har ju i alla fall Vasaloppet och ishockeyn att leva på.

En sak är då säker: Jag tänker inte acceptera att kommunen straffar oss för att vi skaffar barn när det finns andra kommuner som tar emot barnfamiljer med öppna armar. Är det så här man får befolkningen att öka i Mora?

ARG PAPPA

Mer läsning

Annons