Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska en livskraftig vargstam

Annons

Svar Morgonrådnadens hind,

20 februari:

Signaturen Morgonrodnadens hind påstår på denna sida att Fremling och hans parti stöder det värsta övergreppet mot en lokalbefolkning i modern historia, och detta ska då vara den av riksdagen beslutade vargpolitiken.

Riksdagen har i stort sett enigt beslutat om en jaktlag som innebär att Sverige ska värna om den biologiska mångfalden och ha en livskraftig vargstam. Det är en skyldighet för riksdagen att se till att kommande generationer får möjlighet att uppleva vargar i vår natur.

Därför beslutar vi att vargen ska ha möjlighet att etablera sig i de naturområden som passar för varg.

Regeringen ska då besluta om detaljbestämmelser, bland annat i jaktförordningen. Vi anser att regeringen här agerat långsamt och olämpligt. Folkpartiet har därför preciserat utgångspunkterna för partiets vargpolitik i åtta punkter genom ett beslut 21 februari 2006:

1. Folkpartiet värnar om den biologiska mångfalden.

2. Sverige ska ha en livskraftig och jaktbar vargstam.

3. Det viktiga är en genetiskt livskraftig vargstam. Detta måste

bedömas på vetenskapliga grunder och då får antalet djur en underordnad betydelse.

4. Mycket tyder på att etappmålet för varg som riksdagen beslutade om 2001 kommer att nås inom ett par år. Det är därför angeläget att en utvärdering av politiken nu görs och att förvaltningsplaner förbereds utan dröjsmål.

5. Beslut i skyddsjaktsfrågor ska kunna delegeras till länsstyrelserna i ett regionalt förvaltningsområde (kan vara större än ett län) när vargstammen bedöms vara livskraftig, eller vid särskilda behov på grund av enstaka djur med beteende som motiverar skyddsjakt.

6. § 28 i jaktförordningen måste förändras så att en djurägare får rätten att skydda alla sina tamdjur.

7. Ett dödat rovdjur får avlägsnas från platsen efter tillstånd av polisen när en bedömning gjorts av om kraven i jaktförordningen uppfyllts.

8. Drabbad tamdjursägare ska ges skälig ersättning för kostnader i samband med skador som orsakats av rovdjur.

LENNART FREMLING (FP) RIKSDAGSLEDAMOT FÖR DALARNA

Mer läsning

Annons