Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi räds inte vargomröstning"

Annons

Den politiska majoriteten i Äldalen är inte emot en kommunal folkomröstnig om vargfrågan, men frågorna i en sådan folkomröstning måste vara relevanta, säger kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson efter moderaten Rune Werfs beskyllningar om feghet efter senaste arbetsutskottet.

I onsdagens tidning påstod moderaten Rune Werf att den folkomröstning, som han samlat in sammanlagt 767 namnunderskrifter för, var en för het fråga för kommunstyrelsens arbetsutskott. Han sa att politikerna i majoriteten var för fega för att ens ta ett beslut, då de i tisdags i stället skickade frågan vidare till kommunstyrelsen utan något förslag till beslut.

- Att vi inte tog något beslut om folkomröstning beror absolut inte på feghet. Vi är inte emot en folkomröstning om vargfrågan, säger nu kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson bestämt.

- Det var frågeställningen som vi var emot. De hade föreslagit frågan "Ska vi ha fri etablering av rovdjur eller reglering".

- Det är troligen bättre att kräva en förändring av paragraf 28 i jaktförordningen. Då får vi en frågeställning som är lika de som Mora, Orsa och Rättvik vill folkomrösta om.

- Till kommunstyrelsen, den 11 april, ska vi komma med ett förslag på en frågeställning som vi hoppas att vi kan enas om, säger Myr Herbert Halvarsson.

- Egentligen har vi ju redan tagit ställning till frågan eftersom vi tagit beslut i kommunstyrelsen att ställa oss bakom uppropet om en ny rovdjurspolitk i Sverige.

Den paragraf 28 som Myr Herbert Halvarsson pratar om finns i jaktförordningen. Nyligen ändrades den till att en djurägare får skjuta en varg som angriper djuren inom inhägnat område. Den ger däremot inte den rätten till djurägare som har djuren i lösdrift, som i till exempel fäbodar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons