Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste välja i bibeln

Annons

Svar till Dag Sandahl:

Bibelns historia är betydligt längre än Dag Sandahl verkar ana. Dess berättelser spänner över mer än 2000 år vilket innebär att de tidigaste är tillkomna för nästan 4000 år sedan. Det är självklart att både människosyn och Gudsföreställningar förändras över en så lång tidsrymd.

Därför blir också bibeln en mångfasetterad mosaik fylld av skilda föreställningar, många gånger motsägelsefulla. Därför blir vi alla tvungna att välja bland det bibliska materialet. Det har även den kyrkliga traditionen gjort, som exempelvis inte tagit fasta på det gamla förbundets renhetslagar eller offerkult. Och vi vänder förläget bort blicken från de bestialiska folkmord som utspelar sig på bibelns sidor.

Därför kan vi inte heller enkelt hävda "bibeln som kyrkans övergripande norm", som Dag Sandahl önskar.

Själv tillhör jag den evangelisk lutherska kyrkan, i vilken jag också blivit prästvigd. Luther såg Jesus som bibelns kärna, det vill säga att Jesus är själva poängen och allt bibliskt material ska tolkas och förstås utifrån hans lära. Detta har jag själv tagit fasta på.

Jesu gränsöverskridande kärlek har för mig grundlagt en mycket öppen människosyn och ett tämligen okomplicerat förhållande till det gudomliga. Jag vill därför å det varmaste rekommendera Dag Sandahl att göra detsamma, och önskar honom härmed lycka till.

INGA-LILL ÖRNERFORS MODIN PRÄST I SVENSKA KYRKAN I HEDEMORA

Mer läsning

Annons