Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kräver ett beslut"

Annons

Förra året tog Ann Beskow initiativ till uppropet "På rätt spår". Ett förslag till ny rovdjurspolitik som vunnit gehör i breda kretsar. Bland annat återfanns andemeningen i en artikel som jordbruksminister Ann-Christin Nykvist publicerade den 1 december förra året. Förslaget går ut på att den nationella rovdjurspolitiken ses över långsiktigt, att man måste få skydda sina tamdjur och att ansvaret och delaktigheten måste flyttas ner regionalt och lokalt.

- Med vår debattartikel vill vi med all tydlighet poängtera att det är absolut nödvändigt att det snarast kommer ett beslut om en ny rovdjurspolitik, säger Ann Beskow.

I sina kontakter med regeringen har Ann Beskow fått besked att ett beslut är att vänta i början av året.

- Jag vet att det handlar om tålamod när sådana här frågor ska avgörs. Men vi har tidigare blivit lovade ett beslut i höstas och senare att det skulle komma före jul. Nu är läget ett sådant att acceptensen för rovdjur är i det närmaste obefintlig bland många människor. Därför tål inte frågan att dras i långbänk, utan vi kräver ett beslut nu.

När det gäller samlingen och protesterna mot närgångna vargar vid Tingsnäs i Mora på trettondagens kväll, kommer Ann inte att medverka.

- Däremot har jag respekt för att Vargfacklan kommer att engagera väldigt många människor. Jag vet att rovdjurspolitiken engagerar människor oerhört i våra trakter.

En annan som ger sitt stöd till Vargfacklan är Nils Björklund, ordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik.

- Jag har väntat på den här reaktionen. Tidigare har det varit jägarna som krävt en ny rovdjurspolitik, och nu är det boende i byar och centralorter som agerar. En väntad reaktion från allmänheten när vargarna blir för närgångna.

Nils Björklund berättar att han de senaste åren varit runt i många orter i landet och debatterat varg.

- Då har jag demonstrerat med fyra ringar vad vi har att vänta för utveckling. Den yttersta ringen är jägarna som först kommer i kontakt med vargarna. Nästa ring är fäbodbrukare. Därefter kommer tamdjur bland gårdarna och den innersta ringen är centralorter och byar. Den förmodade utvecklingen stämmer och vi befinner oss nu i den innersta ringen.

Nisse Björklund anser att den uppkomna situationen är tråkig, men väntad.

- Därför ger vi i Folkaktionen den förestående Vargfacklan allt vårt stöd. Vi förstår också att det är i Mora man tar det här initiativet, för där kokar det verkligen när det gäller den nuvarande rovdjurspolitiken.

En annan som ser fram mot demonstrationen i Mora är Gunnar Håkansson, ordförande i Mora-Orsaavdelningen av Jägarnas riksförbund.

- Vargfacklan är en protestaktion som kommer från de boende i de drabbade byarna. Det är skillnad mot det vargmöte som Svenska jägarförbundet ordnade i Falun. Dit åkte folk i tron att de protesterade mot vargar. I själva verket visade det sig, på det sätt mötet genomfördes, att deltagarna sa ja till 15 vargföryngringar per år. Däremot sas det ingenting om var dessa vargar ska få finnas.

- Enligt min mening är det inte antalet föryngringar som är det intressanta. Helt avgörande är istället om lokalbefolkningen vill ha vargar kring sina hus.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons