Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi klarar oss bra"

/

Småhusbranschen befinner sig i total chock.
- Branschen blöder. Det är katastrof, för somliga, men inte för oss. Vi klarar oss mycket bra och har ökat vår orderingång i år jämflört med förra året, säger Birgitta Hedlund, VD för Bra Hus i Furudal.
Brigitta Hedlund är mycket kritisk till alla de krav myndigheter och framför allt EU ställer på branschen. Även bankernas bolånetak drabbar husproducenterna hårt.

Annons

- Koncernen har funnits i 108 år och vi har upplevt många kriser, den senaste år 2008, men det är många som fortfarande inte återhämtat sig från den senaste krisen i branschen.

- Branschen blöder. Förra veckan träffade jag kollegor i branschförbundet, Trä- och Möbelföretagen i Sverige, TMF, företagen varslar och säger upp anställda. Många upplever en 50 procentig nedgång, men vi ligger bra till. Vi ökar orderingången jämfört med förra året. Vi har inga stora vinster och det gäller att hålla kostnaderna i schack, säger Birgitta Hedlund.

Koncernen består av två delar, Bra Hus, småhustillverkningen och Hedlunds Timber med sågverket. Båda delarna går för fullt och även om virkespriserna är låga så är Birgitta Hedlund förhoppningsfull inför framtiden.

- Vi överlever och vi ser en ökande och stark hemmamarknad. Problemen är bankernas krav på kontantinsats vi bolån, som för närvarande är 15 procent, EU:s och svenska myndigheternas krav på branschen. Till exempel EU-kravet om härdat glas i fönster, högre bärighet i takstolar, vilket för många innebär stora förändringar i produktionen. Det är bra, regler ska följas, men de ska även följas upp och kontrolleras att de efterlevs, vilket inte sker i dag.

Birgitta Hedlund anser vidare att många kommuner är dåliga att få fram tomtmark. Detta skapar ytterligare hinder för branschen, som på många håll i landet har mycket hård konkurrens.

Mer läsning

Annons