Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hjälper dig att välja

Annons

060907 Fem heta frågor till faluns partier
060904 Så tycker partierna om invandringen
060609 Rött ännu populärast
060418 Så tycker partierna om löneklyftorna
060327 Så tycker läsarna
060320 Så tycker partierna om vargen
060306 Så tycker partierna om differentierad skatt för dig som bor på landet
060227 Så tycker partierna om våra sopor
060220 Så tycker partierna om vad som ska ersätta olja och kärnkraft
060213 Så tycker partierna om avfallsförbränningsskatt
060206 Så tycker partierna om energifrågorna
060130 Så tycker läsarna om familje- och skolpolitiken
060123 Så tycker partierna om skolan och betygen
060116 Mer stöd till föräldrar som är hemma med sina barn?
060116 Så tycker partierna om barnomsorgen
060109 Så tycker partierna om föräldraförsäkringen


Enligt Valmyndigheten är 213494 personer i Dalarna röstberättigade i kommande riksdagsval.

8494 av er är unga och får gå till valurnorna för första gången, 8392 personer är utländska medborgare. Om era röster kommer de politiska partierna att kämpa extra hårt och vi vet att ju närmare valet vi kommer, ju högre kommer debatten att höras.

För att vi inte ska gå i politikernas ledband, utan fokusera på vad ni läsare anser viktigt i debatten, har vi frågat nära 200 personer i Dalarna om vilken fråga som är den viktigaste inför valet. Svaren är inte statistiskt säkerställda, men ger ändå en bra fingervisning om vad som står på dalfolkets agenda. Och det finns några frågor som klart flest av de tillfrågade anser ska prioriteras när landets politiker sätter igång med jobbet efter den 17 september.

Det handlar framför allt om jobben, att alla ska ha en chans att arbeta och försörja sig själva.

Det handlar också om våra barn - om de ska vara på dagis eller hemma, om läget i våra skolor. Det handlar om vården och omsorgen och om hur det är att bo i ett glesbygdslän som Dalarna - bensinpriset, vargdebatten, matpriser och andra glesbygdsfrågor.

Vår valredaktion kommer under vintern och våren att sätta fokus på fem frågor. Vi kommer att ta fram bakgrund och fakta och vi kommer att lyfta fram människor i länet som reflekterar och funderar.

Med vårt underlag hoppas vi att det blir lättare för dig att fatta det slutgiltiga beslutet om vilket parti du ska rösta på.

Först ut under tre måndagar framöver är familjefrågorna. Vi kallar dem "mamma, pappa, barn" och vi sätter fokus på frågan om politikerna ska bestämma över föräldraförsäkringen eller om det är familjen själv som ska besluta vem som ska vara hemma mest med den nyfödda.

Vi vill även fortsättningsvis höra vad du som läser tidningens valreportage tycker. Vi vill att du svarar på våra frågor via SMS, och vi vill att du mejlar till oss med åsikter och tips och att du debatterar valfrågorna på vårt forum på nätet.

Mer läsning

Annons