Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har satsat rätt

Annons

Svar till "trasdockan":

Jag säger ärligt och uppriktigt: Det är rätt med fler handelsetableringar och satsningen på Kupolen. I Borlänge har det gett fler arbetstillfällen, ett utbud och en priskonkurrens som aldrig kommit tillstånd annars. För min del kommer jag att arbeta för fler jobb och etableringar i Borlänge.

Borlänge centrum består i dag av cirka 75 butiker, 27 matställen och 7 cafeer. Utöver detta finns ett stort antal arbetstill-fällen inom kontor och administration. Viktigt för centrums framtida utveckling är bland annat enligt min uppfattning:

3 Fler bostäder. Just nu planeras för bostadsbyggande på "Brända tomten", cirka 40 lägenheter, och Lindenstomten, 17 lägenheter.

3 Etablering av kontor/administration i gamla Stora hotellet/Le mandarin vid Sveatorget. Det arbetas med detta, men det är inte helt enkelt att finna en intressent.

3 Upprustning av Palladium. Om en satsning i Stora hotellet/Le mandarin kan starta blir det också enklare att åstadkomma en renovering av Palladium. Verksamhet-erna i de båda fastigheterna kan till en del kopplas samman.

3 Öppning av Stationsgatan. Ett öppnande av Stationsgatan är kopplat till investeringar i bostäder och lokaler i centrum till ett värde av cirka 150 miljoner kronor. För min del är det huvudmotivet för att öppna gatan. Vi får då en stor investering som sammantaget är bra för helheten i centrum.

Den direkta kostnaden för ombyggnad av Stationsgatan är för kommunen beräknad till 6-7 miljoner kronor, vilket är halva ombyggnadskostnaden. Resten betalar fastighetsägarna.

3 Bostäder bakom Eklundska huset. HSB byggde åtta attraktiva lägenheter i gamla Yllefabriksboden vid Sveatorget. Det finns utrymme för ytterligare bostäder i området. Ett sådant projekt skulle självfallet vara positivt för centrum.

Min åsikt är att det bland annat behövs fler bostäder i centrum. Det skapar ett starkare underlag för alla verksamheter.

När det gäller driften av enskilda butiker, mässarenor eller annan privat verksamhet så är ansvaret ytterst ägarens, inte kommunens. Mässarenan på Kupolen stod tom långa tider. Ägaren ansåg till och med att det var billigare så än att driva verksamhet.

För att behålla arenan så krävdes kommunal garanti för nyinvesteringar. Det har Borlänge kommun sagt nej till!

Kupolen är inte en kommunal anläggning och kommunens ekonomi ska inte kopplas samman med Kupolens.

Mer läsning

Annons