Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi får böja oss"

Annons

-Jag tror inte på idén men jag och de tre tjejerna på turistbyrån får väl som alla andra böja oss för demokratiskt fattade beslut. Vi skulle inte nå någon framgång med att bilda en gerillafalang utan får göra det bästa av situationen, säger Rosén.

I budgeten för 2007 är 2,7 miljoner kronor anslaget till projektet.

Enligt uppgift ska en del av pengarna användas för mindre ombyggnader av parkeringsplatsen utanför stationshuset. Avsikten är att göra fyra-fem platser för husbilar eller husvagnsekipage och några platser för bilar.

Om resten av pengarna planeras att användas för ombyggnad av stationshuset är oklart, likaså om kommunen tänker köpa stationshuset eller hyra lokalerna av nuvarande ägaren Jernhusen.

-Vi har ännu inte tagit några kontakter med Jernhusen. Men jag hoppas att det här löser sig under nästa år, säger kommunalrådet Maria Pettersson (s).

- Från den politiska sidan förutsätter vi att det blir en flytt under 2007 och jag hoppas att det inte blir fråga om att köpa fastigheten utan att ett hyreskontrakt upprättas, framhåller Bengt Andersson (m), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Turistchefen Håkan Rosén befarar att färre personer kommer att hitta till de nya lokalerna och att intäkterna från försäljning av souvenirer och prylar därmed kommer att minska. Han grundar sitt resonemang på hur det gått på andra orter där turistbyrån flyttats till järnvägsstationen.

-Visst kommer besökare att hitta dit men för många kommer det mentalt att kännas som att det är längre att gå till järnvägsstationen. Min uppfattning är också att det är lättare för turister att stanna vid Eriksgatan än det kommer att vara vid stationshuset.

Vilka är fördelarna med att ha turistbyrån i stationshuset?

-Ja, det är en bra fråga, men syftet är ju att bibehålla lite liv vid järnvägsstationen.

Hur stora ombyggnader krävs det?

-Sanningen att säga har vi inte haft möjlighet att ta en ordentlig titt på lokalerna. Men ska man göra det till en modern turistbyrå så krävs det en del investeringar, svarar turistchefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons