Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behöver inte ett mord till"

Annons

- Jag skyller på droger och sprit, säger en tant som inte vill säga vad hon heter.

Hon bor i centrala Hedemora. Två personer har blivit mördade i närheten av hennes hem under 2000-talet.

- Det är ohyggligt det som har hänt. Hedemora är Dalarnas Chicago säger jag. Man blir ledsen varenda dag när man läser i tidningen, säger hon.

På tidningen arbetar Peter Gustavsson. Han är nyhetschef på lokaltidningen Södran.

- När jag började här i slutet av 1970-talet sade en gammal redaktör till mig att det sker ett mord i Hedemora vart sjunde år. Så sällan är det inte nu, säger han.

På två veckor har ett dubbelmord och ett mordförsök inträffat i kommunen.

- Man känner sig ledsen personligen när sådant här händer. Hedemora är en liten stad och man känner till fyra fem personer som är borta nu, mördade. Samtidigt kopplar man på mekaniken. Saker ska rapporteras. Men man hade hellre skrivit om glada nyheter. En glad nyhet är en bättre nyhet, tycker jag.

I Turistbyråns rödmålade stuga jobbar Ann-Christine Hedström.

- Det är klart att sådana här händelser påverkar en liten stad, men kanske inte i det långa perspektivet. Det vet jag inte. Jag vet inte om det påverkar bilden av Hedemora, säger hon.

- Efter polismordet märkte vi att turisterna frågade om det. Men ett polismord är speciellt på ett annat sätt. Det som hände nyss är en familjetragedi.

Hon tycker att det har eskalerat, våldet.

- Det har inte hänt sådana här saker förut. Hedemora har varit en bra och lugn stad. Fast det är fortfarande en bra stad. Det händer så mycket överallt i samhället. Jag tror att folk inte orkar läsa mer om mord utan fokuserar på positiva saker i stället.

In genom dörren kommer Arne Moström. Han har bott i Grådö utanför Hedemora i hela sitt 80-åriga liv.

- Det är tråkigt det som hänt. Det blir så koncentrerat på något vis. Så här har det inte varit tidigare. Det började med mordet på Restaurang Heden för några år sedan.

- Det kan vara bara tillfälligheter eller en trend. Det är svårt att säga. Men det har hänt så mycket att det är svårt att tro att det inte är en trend, säger han.

På stan pratar man om det som hänt. Om morden och det senaste överfallet i helgen, berättar han.

- Man tycker det är bedrövligt. Det är allt för mycket sådant här i Hedemora. Det är oroligt. Man går inte ut på kvällarna. Man har fått en känsla att det kan hända vad som helst, säger han.

- Jag tror det behövs fler poliser, säger Ann-Christiine Hedström .

- De är koncentrerade i Falun och Borlänge. Jag tror att det påverkar att det inte finns så många poliser här, säger hon.

Det håller också Anders Haglund, som är tillförordnad stationsansvarig, med om. Han och fyra andra poliser jobbar på Hedemoras polisstation.

- Förut var vi tio poliser här i Hedemora. Nu är vi snart fyra. Och medelåldern är över 60 år, det är galet.

- Vi skulle behöva synlig polis på gatorna i stan, det finns det inte. Det kan inte vara riktigt att man centralstyr polisverksamheten från Falun och Borlänge. Man måste fördela ut poliser till de mindre orterna i länet också. Man tappar kontakten med allmänheten när man centralstyr, det går inte att jobba på det viset.

Få poliser och mycket droger, så upplever Anders Haglund Hedemora. Han får mycket tips om droger som är i omlopp i kommunen. Men det finns inga resurser.

- Vi kan inte göra så värst mycket åt det. Bara föra informationen vidare. Hade vi haft personal hade vi gjort mer men i dagens läge är vi tandlösa.

Gun Drugge är centerpartistiskt kommunalråd i Hedemora. Hon är trött på mediernas negativa rapportering om Hedemora.

- Det har varit oerhört mycket negativ rapportering i tidningarna. Det är orättvist mot vår befolkning. Jag tror att många känner sig trygga i Hedemora, säger hon.

- Många brott handlar om droger och alkohol i botten. Vi försöker hjälpa föräldrar, säger hon. Nu behöver kommunen jobba mot alkohol och droger. Vi har också fått ett gehör för att få yttre polis i Hedemora. Vi måste störa langarna och ungdomsgrupperna, säger hon.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons